/ šARANOVIć I VARHELJI
28/11/2023 u 16:32 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Šaranović i Varhelji: Vidljiv napredak MUP-a i UP u borbi protiv kriminala

Konstatovana je i visoka usaglašenost crnogorskog sa zakonodavstvom EU na terenu migracija, uz potrebu povećanja smještanih kapaciteta za prihvat azilanata

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović, sastao se danas u Briselu sa komesarom EU za politiku susjedstva i pregovore o proširenju, Oliverom Varheljijem.

Pored želje da nova politička realnost u Crnoj Gori donese vidljivije rezultate na polju integracija Crne Gore u EU, komesar Varhelji je uputio snažne izraze podrške Evropske komisije u pravcu ispunjavanja preostalih zadataka u oblastima vladavine prava i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

- Sagovornici su obostrano konstatovali da su prvi potezi nove Vlade jasan pokazatelj strateškog opredjeljenja Crne Gore, a to je da je ubrzanje integracionog procesa apsolutni prioritet. Ispunjavanje preostalih privremenih mjerila, sa fokusom na poglavlja 23 i 24, biće primarni posao Ministarstva unutrašnjih poslova, jer su strukturne reforme koje ona donose višestruko važne za Crnu Goru. Na sastanku je konstatovan vidljiv napredak ministarstva i Uprave policije u borbi protiv organizovanog kriminala, uz potrebu dodatnog snaženja integriteta službi bezbjednosti, ali i tehnoloških kapaciteta. Tome doprinose prepoznati napori ministarstva na terenu interoperabilnosti i automatske razmjene podataka, gdje će ministarstvo kao nosilac ovog posla pomoći istražnim i pravosudnim organima da brže postupaju u slučajevima teškog kriminala- navodi se u saopštenju.

Konstatovana je i visoka usaglašenost crnogorskog sa zakonodavstvom EU na terenu migracija, uz potrebu povećanja smještanih kapaciteta za prihvat azilanata.

Sastanak je završen sa obostranim očekivanjem da će potrebni rezultati biti isporučeni, i to u kratkom roku, a što će stvoriti preduslove za skoru organizaciju međuvladine političke konferencije EU-Crna Gora i dobijanje Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR).

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. februar 2024 19:49