Savjet za prava djeteta obilježio Svjetski dan Roma / - FOTO: VLADA
08/04/2024 u 17:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Savjet za prava djeteta obilježio Svjetski dan Roma: Svako romsko dijete mora dobiti šansu da bude dio obrazovnog sistema

Povodom obilježavanja Svjetskog dana Roma, potpredsjednik Vlade i predsjednik Savjeta za prava djeteta, Dragoslav Šćekić sazvao je Tematsku sjednicu Savjeta za prava djeteta, sa ciljem razmatranja problema sa kojima se pripadnici ove zajednice suočavaju, kao i sagledavanje načina kako bi se poboljšao njihov položaj u društvu.

Šćekić je ukazao na važnost ovog datuma ističići da najveću odgovornost imamo prema najmladjim članovima.

"Svako romsko dijete mora dobiti šansu da bude dio obrazovnog sistema, a zatim pronaći način da ne napuštaju škole, kako bi kroz saradnju nadležnih institucija i roditelja zajedno doprinijeli da postanu punopravni članovi zajednice.“

Prisutni su uzeli učešće u raspravi i saglasili da se mora ukazati na probleme sa kojima se ova populacija suočava i zajedno se zalagati za njihovu inkluziju. Među prepoznatim problemima naročito se ističu obrazovanje, zaposlenje, zdravstvena zaštita, prosjačenje, imovinska prava i građansko-pravni status.

Sjednica Romskog parlamenta: Veliki problem što Roma i Egipćana nema u političkom odlučivanju

Članovi savjeta su istakli da je od velike važnosti raditi i na suzbijanju prosjačenja i iskorjenjenju istog, odnosno nadležne institucije moraju primjenjivatu sve zakonom predviđene odredbe. Takođe, istakli su i problem ugovorenih brakova maloljetnih lica i složili da u narednom periodu treba raditi na izmjenama Zakona kako bi se ta starosna granica pomjerila na 18 godina, gdje bi na taj način poštovali i Konvenciju.

Uzimajući u obzir sve navedeno, prisutni su se saglasili da je potrebno zajedničkim zalaganjem, uz usvajanje predloga koji će biti dostavljeni pisanim putem, učiniti potrebne napore da se ovoj populaciji, koja predstavlja najranjiviji dio stanovništva, poboljša položaj u društvu.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
22. maj 2024 04:57