Ilustracija / - SCOTT GRAHAM/UNSPLASH
25/05/2024 u 14:24 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

SDT da iznova istraži deportacije bošnjačkih izbjeglica

Ratni zločin deportacije bošnjačkih izbjeglica ni nakon 32 godine nije dobio adekvatan sudski epilog, kazali su iz Bošnjačkog vijeća (BV) i pozvali Specijalno državno tužilaštvo (SDT) da iznova istraži taj slučaj.

Iz BV su rekli da porodice žrtava još nijesu pronašle posmrtne ostatke svojih najmilijih, kao i da na mjestu gdje je započeo zločin nema adekvatnog spomen-obilježja.

- BV traži od SDT-a da, iznova, sistemski i ozbiljno, istraži i procesuira izvršitelje i nalogodavce ovog ratnog zločina - kaže se u saopštenju, prenosi MINA.

BV je zatražilo od državne i lokalnih vlasti da konačno postavi adekvatno spomen-obilježje u krugu zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova u Herceg Novom.

- Čiji su tadašnji službenici-policajci ovaj zločin sproveli, započinjući tako lov na ljude koji su svoje sklonište od ratnih zbivanja potražili u Crnoj Gori -dodaje se u saopštenju BV.

Oni su zatražili i da obrazovne institucije iniciraju izmjene nastavnih planova i programa kako bi i kroz školski sistem djeca imala informaciju o ratnim zločinima koji su se dešavali u Crnoj Gori i nad njenim građanima

-BV smatra da je neophodno suočavanje sa prošlošcu i zločinima koji su se dešavali u nedavnoj prošlosti u Crnoj Gori, na njenoj teritoriji ili nad njenim građanima- kaže se u saopštenju.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. jun 2024 07:11