Šimun sa ekspertima za drogu / Ministarstvo zdravlja
13/02/2024 u 09:05 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Šimun: Dragocjene preporuke evropskih eksperata u oblasti droga

U decembru 2023. Ministarstvo zdravlja je formiralo radnu grupu za izradu Nacionalne strategije za droge za period 2024-2027. godine, čiji je krajnji rok za usvajanje drugi kvartal 2024. godine

Jedno od završnih mjerila u poglavlju 24 - Pravda, sloboda i bezbjednost je punopravno članstvo Crne Gore u EMCDDA. Ministarstvo zdravlja kao nacionalna kontakt tačka će u narednom periodu nastaviti niz aktivnosti kako bi ova dva sistema bila usaglašena sa stadardima i protokoloma EMCDDA, odnosno pravnom tekovinom Evropske unije - saopšteno je iz ministarstva.

- Eksperti Evropskog centra za praćenje droga i zavisnosti droga EMCDDA u sklopu posjete održaće niz sastanaka sa najznačajnim institucijama i organizacijama u oblasti droga u Crnoj Gori, nakon čega će izvršiti procjenu stanja u oblasti droga u našoj zemlji, i dati preporuke u cilju uspostavljanja funkcionalnog i održivog Sistema za informacije i podatke u oblasti droga i Sistema ranog upozorenja na nove psihoaktivne supstance - saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Ministar zdravlja Vojislav Šimun razgovarao je sa Fredericom Deneckerom, koordinatorom IPA projekta, Katerinom Skarupovom i Robertom Patrancusom, analitičarima za oblast zdravlja i bezbjednosti, koji borave u Crnoj Gori od 12 do 16. februara.

image

Sa sastanka

Ministarstvo zdravlja

U decembru 2023. godine Ministarstvo zdravlja je formiralo radnu grupu za izradu Nacionalne strategije za droge za period 2024-2027. godine, čiji je krajnji rok za usvajanje drugi kvartal 2024. godine. Radna grupa je izradila nacrt analize stanja i trenutno je u fazi postavljanja indikatora učinka kojima će se mjeriti vrijednost ostvarivanja operativnih ciljeva. Usvajanje strategije doprinijeće ostvarivanju jednog od privremenih mjerila u poglavlju 24.

Crna Gora je zajedno sa ostalim zemljama Zapadnog Balkana ostvarila pravo na učešće u IPA8 projektu  za period od 2023-2027. godine, koji se sprovodi uz ekspertsku podršku EMCDDA.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 07:48