Vojislav Šimun i Stela Kiriakides / - MZ
12/04/2024 u 11:19 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Šimun sa evopskom sekretarkom za zdravlje: Puna podrška EU u jačanju zdravstvenog sistema

Ministar Vojislav Šimun na ministarskom sastanku Inicijative malih zemalja na Kipru

U vremenu koje definisu brojne i kompleksne krize, uključujući obolijevanje i umiranje od kancera u kontekstu brojnih demografskih procesa i klimatskih promjena neophodno je posvećeno raditi na transformaciji zdravstvenog sistema, kroz široka partnerstva i saradnju. Uloga vještačke inteligencije i digitalnih tehnologija je krucijalna kako bi se nadoknadio nedostatak resursa ali i unaprijedile dosadašnje prakse u pružanju zdravstvene zaštite I izazovi, ocijenjeno je na otvaranju ministarskog sastanka Inicijative malih zemalja na Kipru, na kojem crnogorsku delegaciju predvodi ministar zdravlja dr Vojislav Šimun.

Sastanak su otvorili Mikalis Damianos, ministar zdravlja Kipra, dr Hans Kluge, Regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu i Stelom Kiriakides, evropskom komesarka za zdravlje i bezbjednu hranu.

Na skupu malih zemalja, koji se održava 11. i 12. aprila 2024. godine, pored ministra Šimuna, ispred Ministarstva zdravlja učestvuju i mr Mirjana Vlahović Andrijašević, državna sekretarka Ministarstva zdravlja i mr Mirjana Đuranović, načelnica Odjeljenja za međunarodnu saradnju.

Ministar Šimun učestvovao je na ministarskom panelu sa fokusom na efikasnu kontrolu kancera koji predstavlja veliki teret za cjelokupno društvo i jedan od vodećih uzroka smrti u Crnoj Gori. Nažalost, Crna Gora je vodeća u evropskom regionu po visokoj stopi obolijevanja i smrtnosti povezanih sa karcinomom. Prema dostupnim podacima, u 2022. godini Crna Gora je izgubila 1553 života od karcinoma. Takođe, u 2022.godini oboljelo je 53 žene od karcinoma grlića materice od čega je životnu bitku izgubilo 32 žene. Svaki izgubljeni život je tragedija i gubitak za porodicu i društvo. Jedan od glavnih prioriteta Ministarstva zdravlja, kako je ministar saopštio na panelu, je jačanje zdravstvenog sistema i odgovora na karcinom zasnovanom na nauci, univerzalnoj zdravstvenoj pokrivenosti i uključivanjem drugih segmenata društva da rade zajedno u skladu s preporukama SZO.

- Ministar je ukazao na činjenicu da ćemo, ako se pametno ulaže u jačanje programa prevencije, rane dijagnoze i skrininge, uz bolje liječenje, značajno doprinijeti spašavanju života. Uz podršku Svjetske zdravstvene organizacije, Crna Gora je 2022. godine uvela HPV vakcinu kao jedan od stubova efikasne kontrole raka grlića maternice. Crna Gora je 2018. godine uvela nacionalni program skrinig karcinoma grlića maternice koji je usmjeren na asimptomatske žene u dobi od 30 do 50 godina - navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Tokom prvog radnog dana ministarskog sastanka, upriličen je i razgovor izmedju ministra Šimun i Stela Kiriakides, evropske komesarke za zdravlje i bezbjednu hranu.

Pozdravljajući rezultate koji su ostvareni u kratkom periodu pod liderstvom ministra Šimuna, evropska komesarka iskazala je spremnost pružanja pune podrške u procesu transformacije zdravstvenog sistema i unaprijeđenja zdravlja svih građana u Crnoj Gori.

"Evropska Unija nastaviće da podržava Vladu Crne Gore i Ministarstvo zdravlja jer je evidentna posvećenost tekovinama EU i rezultati na tom planu. Vidimo Crnu Goru kao narednu EU članicu", poručila je evropska komesarka za zdravlje.

Tokom bilateralnog razgovora, potvrđena je posjeta u maju ove godine komesarke Crnoj Gori.

image

Crnogorska delegacija

- MZ

Ministar Šimun zahvalio je na ohrabrujućim riječima i kontinuiranoj podršci EU u osnaživanju kapaciteta zdravstvenog sistema da na inovatan način pruži efikasan i održiv odgovor na ključne javnozdravstvene izazove. Predstojeća posjeta biće prilika da se detaljnije razmotre i modaliteti EU podrške zdravstvenom sistemu i aranžman za implementaciju, dodao je ministar Šimun.

- Inicijativa malih zemalja (SCI), uspostavljena 2013. godine, platforma je putem koje 11 država članica evropskog regiona SZO, do dva miliona stanovnika djeluju zajedno na rješavanju zajedničkih problema i razmjeni iskustava za poboljšanje zdravlja stanovništva u svojim zemljama. Andora, Kipar, Estonija, Island, Latvija, Luksemburg, Malta, Monako, Crna Gora, San Marino i Slovenija postavile su zdravlje visoko na političkoj agendi kako bi zastupale potrebe malih zemalja na regionalnoj i međunarodnom nivou, izgradili platformu za bolje zdravlje i otporne zdravstvene sisteme. Ove godine, SCI inicijativi se pridružila i Sjeverna Makedonija.

Ministarstvo zdravlja Crne Gore je bilo domaćin sastanka malih zemalja na visokom nivou, koji je održan 1. i 2.juna 2022. godine, u Bečićima i ocijenjen od strane učesnika vrlo uspješnim, a rezultirao je usvajanjem Mape puta za djelovanje malih zemalja. Jedna od tema na ovogodišnjem sastanku je upravo realizacija aktivnosti/ciljeva definisanih pomenutom Mapom puta.

Sastanak SCI na Kipru je posvećen temama karcinoma kod odraslih i djece, skrinig programima karcinoma, klimatskim promjenena i zdravlju, globalizaciji SCI-a; razmatranju napretka u ljudskim resursima za zdravlje; zdravstvenom turizmu; poboljšanju dostupnosti i pristupačnosti lijekovima, saopšteno iz Ministarstva zdravlja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
30. maj 2024 06:28