Sindikat prosvjete / - SINDIKAT PROSVJETE
27/02/2024 u 12:11 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sindikat prosvjete: Dokle će moći pojedinci da vrše nasilje nad nama, a da niko ne odgovara

Od preko 1200 anketiranih nastavnika i nastavnica iz čitave Crne Gore, preko 25 odsto je napisalo da je u prethodnih par godina doživjelo određeni vid verbalnog ili fizičkog nasilja od strane učenika, roditelja ili uprava škola, saopštio je Božović

Predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović saopštio je da najnoviji slučaj nasilja nad nastavnicima u školi „Savo Pejanović“ sve dodatno zabrinjava. Inertnost službenika Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija u ovom slučaju zabrinjava. Pitamo se: „Dokle će moći pojedinci (roditelji, učenici ili uprave škola) da vrše nasilje nad nama, a da niko ne odgovara?“, 

Podsjetio je javnost na slučaj u školi „Vuk Karadžić“ iz Berana, od prošlog juna, kada je učenik ponavljao razred sa šest jedinica, a roditelj učenika vodio preko društvenih mreža hajku na nastavnike, a posebno na Sinišu Miladinovića, profesora fizike, vrijeđajući ih i prijeteći. Nastavnici su, kaže on, slučaj prijavili MUP-u, ali reakcije nije bilo.

- Slučaj iz škole „Pavle Rovinski“ u Podgorici, trenutno aktuelan, gdje je je nastavnica matematike uhvatila učenika da prepisuje tokom kontrolnog zadatka, na način što je koristio telefon. Ispostavilo se da je fotografisao test, poslao zadatke nastavnici sa privatnog kursa, koja ih je uradila i proslijedila mu. Nastavnica matematike je fotografisala njegov telefon, kao dokaz, prijavila slučaj pomoćnici direktora i razrednom starješini. Takođe, MUP-u je prijavila nastavnicu sa privatnog kursa, koja je nedozvoljeno pomagala učeniku tokom redovnog časa. Na kraju, po prijavi roditelja, direktorica pokreće disciplinski postupak protiv nastavnice matematike, konstatuje da je nastavnica napravila težu povredu radne obaveze i kažnjava je umanjenjem zarade od 20% za jedan mjesec - rekao je Bozović.

Pomenuo je i slučaj Dragana Mijuškovića, nastavnika u školi „Oktoih“ u Podgorici, koji je prije par godina doživio linč od strane naše javnosti, zato što ga je učenik brutalno vrijeđao tokom košarkaške utakmice

- Svi navedeni slučajevi govore da nastavnici, najčešće, nemaju zaštitu nadležnih institucija, te da su prepušteni samima sebi. Nastavnicima u našem obrazovnom sistemu je potrebna zakonska zaštita. Na koji način se to može izvesti ostaje da vidima u razgovorima s nadležnima u Ministarstvu prosvjete, nauke i inovacija i Ministarstvu pravde. Do tada, Sindikat prosvjete će pružati pravnu i savjetodavnu pomoć svim nastavnicima koji budu doživjeli nasilje na poslu. Stoga i ovu priliku koristim da pozovem nadležne da reaguju. Nasilje nad nastavnicima moramo sistemski riješiti, a ne zataškavati slučajeve gdje izgrednici, najčešće, prođu nekažnjeno. Sve dok nam se ovakve stvari dešavaju u učionicama, naš poziv će najbolji mladi naraštaji izbjegavati, a oni koji su već tu, će prvu priliku koristiti da promijene posao - istakao je Božović.

Sindikat prosvjete je podsjetio da je u aprilu 2023. godine objavio istraživanje pod naslovom „Nasilje nad nastavnicima“. Od preko 1200 anketiranih nastavnika i nastavnica iz čitave Crne Gore, preko 25 odsto je napisalo da je u prethodnih par godina doživjelo određeni vid verbalnog ili fizičkog nasilja od strane učenika, roditelja ili uprava škola. Podaci su poražavajući. Epilog skoro svih tih nasilja je da se slučaj zataška. Samo rijetki slučajevi dospiju u javnost, ali i oni ostanu bez odgovarajuće reakcije.

- PDF verziju istraživanja smo poslali direktorima svih vaspitno-obrazovnih ustanova u Crnoj Gori. Napravili smo i formu protokola kako da postupe škole kada nervozni roditelj dođe u školu da se razjašnjava s nastavnicima. Rijetki direktori su reagovali na naše istraživanje. Takođe, istraživanje smo uputili Ministarstvu prosvjete, Zavodu za školstvo, a njihovi predstavnici su bili na promociji našeg istraživanja - kazao je Božović.

On je naveo da su kao rezultat brige za sve stresnijim poslom koji nastavnici obavljaju i pod utiskom poražavajućih podataka o stepenu nasilja nad nastavnicima, uputili Ministarstvu pravde više dopisa s ciljem da se sastanemo i vidimo da li postoji mogućnost da nastavnici zakonski dobiju status službenog lica.

- Takođe, htjeli smo da predložimo da u Krivični zakonik uđe član koji bi predvidio novčane kazne za roditelje djece koja vrše nasilje nad nastavnicima, ili da u Zakonu o postupanju prema maloljetncima u krivičnom postupku budu pooštrene kazne za one koji vrše nasilje nad nastavnicima. Očekivali smo da nas Ministarstvo prosvjete, zajedno sa Zavodom za školstvo, podrži i da vaspitne mjere u školama budu strožije i efikasnije. Ovo je bio jedan od zahtjeva Sindikata prosvjete tokom Štrajka upozorenja, održanog 4. 9. 2023. godine. Nijesmo dobili odgovor ni od jednog ni od drugog ministarstva - kazao je on.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 07:08