Vuk Stanišić / - FOTO: SNP
28/02/2024 u 14:11 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

SNP: Država da obezbijedi bolje uslove za liječenje djece sa autizmom

Vlada je dužna da osnuje fond za liječenje, umjesto što privatne firme prikupljaju sredstva za liječenje djece sa autizmom

Poboljšanje uslova u Centru za autizam je ono što je potrebno Crnoj Gori, kako bi djeca koja pate od ove bolesti dobila adekvatnu njegu u svojoj državi, saopštio je Vuk Stanišić, sekretar Asocijacije mladih SNP Glavnog grada

Osjetljive kategorije stanovništva moraju biti prioritet i moramo uraditi sve što je do nas da im stvorimo uslove za što kvalitetniji život, kazao je on.

Godine 2017. tadašnji ministar Hrapović je obećao izgradnju Centra za autizam u vrijednosti od 2 miliona eura, a na objekat od 461 metra kvadratna utrošeno je svega 87 hiljade, podsjetio je on i istakao da građani, prije svega roditelji djece sa autizmom, još uvijek ne znaju gdje je završio ostatak novca koji je bio namijenjen izgradnji i opremanju Centra.

- Nedostatak uslova u Centru primorao nas je da djecu šaljemo na liječenje u Beograd, za šta je u 2022. godini izdvojeno 1.500.000 eura. Za novac koji se izdvaja za slanje djece na liječenje van Crne Gore, mogu se stvoriti uslovi koji bi garantovali da će djeca dobiti njegu na najvećem nivou, koja podrazumijeva povećanje i usavršavanje stručnog kadra, kao i proširenje postojećeg ili izgradnju novog objekta - istakao je on. 

Takođe, umjesto što privatne firme prikupljaju sredstva za liječenje djece sa autizmom, država bi morala osnovati fond, koji bi sredstva dobijao iz državnog budžeta, zaključio je Stanišić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 04:23