Spajić i Mandić na prijemu / - DAN portal
08/02/2024 u 20:00 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Spajić: Daću pun doprinos da odnosi sa Japanom dobiju na zamahu

Crna Gora je japanski strateški partner, poručio ambasador Imamura

Crna Gora je posvećena daljem sveukupnom razvoju i učvršćivanju političkih, ekonomskih i kulturnih veza sa Japanom, poručio je predsjednik vlade Milojko Spajić na prijemu koji je ambasada Japana organizovala u čast 64. rođendana japanskog cara.

On je kazao da će dati pun doprinos da nesporni i brojni potencijali saradnje Crne Gore i Japanom, sa fokusom na ekonomskoj, naučnoj i tehnološkoj saradnji, dobiju na zamahu,

Dvije zemlje od 2006. godine s pažljivim promišljanjem grade svoje odnose i bliske veze, i da se unaprijed raduje obilježavanju dvadesetogodišnjice diplomatskih odnosa dvije zemlje. 

- Današnji događaj prilika je i da nastavimo komunikaciju o daljem jačanju bilateralnih odnosa i ukupne međudržavne saradnje između naše dvije države koje baštine tradicionalno i dugo prijateljstvo, a datira još iz perioda Knjaževine Crne Gore, o čemu svjedoči razmjena najviših državnih odlikovanja - rekao je Spajić.

On je poručio da su pet godina koje je proveo kao stipendista vlade Japana u toj zemlji "smatra svojim životnim bogatstvom" kada su mu usađeni visoki standardi očekivanja i kad je u pitanju dalji razvoj Crne Gore.

- Stoga, kao predsjednik Vlade Crne Gore intenzivno radim na tome da Crna Gora doživi ekonomski rast za koji ima potencijal, posebno izgradnjom mreže saobraćajnica koje će je povezati sa regionom, Evropom i svijetom, radom na održivom razvoju i kroz kvalitetan sektor usluga, ne samo tradicionalnih već i onih zasnovanih na modernim tehnologijama i digitalizaciji - kazao je Spajić.

Crna Gora se priprema za EXPO koja će biti održana u Osaki naredne godine, kazao je premijer ističuću da se naša zemlja planira i otvaranje ambasade Japana.   

image

Slavica Jovanović, Mladen Milutinović i japanski ambasador Imamura

- DAN portal

Japanski ambasador Imamura Akira je poručio da Japan podržava reforme i integraciju naše zemlje u EU, konstatujući da je Crna Gora japanski strateški parter.

On je naglasio da osnosi dvije zemlje idu uzlaznom putanjom od kako je premijer Abe 2018. godine najavio „Inicijativu  za saradnju sa Zapadnim Balkanom".

- Naši odnosi su, kazao je ambasador, temelje se na podršci reformama i evropskom putu Crne Gore i strateškom partnerstvu dvije zemlje. 

- Pozdravljamo nedavni napredak koji je Crna Gora postigla, posebno u oblasti vladavine prava, uključujući imenovanja sudija. Imam veliku nadu da će parlament na čelu predsjednikom Skupštine Mandićem nastaviti da igra svoju pozitivnu ulogu - poručio je japanski ambasador. 

Prijemu su prisutvovalo nekoliko ministara, predsjednik Skupštine Andrija Mandić, brojni priadnici javnog, političkog i ekonomskog života crne Gore.

Ambasador Imamura je dodijelio je vaterpolo treneru Ranku Perovića zahvalnicu za sve što je on učinio za japanski sport, a koji je uručio njegovoj supruzi.

Nekadašnji ambasador Crne Gore u Japanu Jovan Mirković je podsjetio na istoriju odnosa dvije zemlje koji datiraju od prije 142 godine. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 02:19