Premijer Milojko Spajić uručio nagrade najboljima / - FOTO: MPNI
24/03/2024 u 23:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(FOTO) Spajić: Napredak Crne Gore nemoguć bez kvalitetnog obrazovanja

U velikoj sali Muzičkog centra održano je svečano proglašenje i dodjela nagrada najboljim učenicima sa Državnog takmičenja učenika osnovnih i srednjih škola 2024.

Događaj na kojem su najboljim takmičarima uručene nagrade za prvo, drugo i treće mjesto, organizovalo je Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija i Ispitni centar Crne Gore.

Predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić uručio nagrade takmičarima koji su osvojili prvo mjesto, a ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović je uručila nagrade takmičarima koji su zauzeli drugo mjesto, kao i najboljim mentorima i najboljim školama. Direktor Ispitnog centra Miloš Trivić uručio je priznanja učenicima koji su osvojili treće mjesto.

Premijer Spajić je čestitao svim učenicima koji su ostvarili izvanredne rezultate na nedavno održanom takmičenju.

- Ova država je 31. oktobra prošle godine (kada je izabrana 44. Vlada) svoje koordinate podesila na razvoj, vladavinu prava i evropsku integraciju. Ali nijedno naše odredište nije ni dostižno ni samodostatno ako ne počiva na kvalitetnom obrazovanju. Stoga je zadatak MPNI, na čelu sa profesorkom Jakšić Stojanović izvanredno obrazovanje za izvanrednu Crnu Goru, jedan od najvažnijih  ali i najtežih koje imamo. I to, značajnim dijelom iz razloga što nijesu svi rezultati sjajni kao vaši - naglasio je premijer Spajić.

On je istakao da posebne čestitke zaslužuje Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija koje po prvi put organizuje ovakvu svečanost i na svojevrstan način pokazuje odnos izvršne vlasti prema onome što su najvrjedniji resursi jednog društva - prema ljudima i znanju.

- Od 95 hiljada učenika u obrazovnom sistemu Crne Gore, vas 103  - dakle svega oko 1 odsto večeras dobija ovo prestižno priznanje. Biti u jedan posto najboljih privilegija je rijetkih - zato ste za nas baš vi simboli jedne generacije, a pored toga i šampioni svojih škola, ponos svojih porodica i najsvjetlija budućnost ove zemlje - zaključio je premijer Spajić.

Ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović je istakla sa je Ministarstvo ponosno objavilo uspjehe učenika na državvnom takmičenju 2024. godine.

image

Najbolji učenici za 2024. godinu

- FOTO: MPNI

- Koristim ovu priliku i da izrazim posebnu zahvalnost premijeru Crne Gore zbog činjenice da prepoznaje obrazovanje kao jedan od ključnih prioriteta rada ove Vlade i snažno podržava svaku našu ideju koja vodi do ostvarenja naše zajedničke vizije - a to je podsticanje izuzetnosti i stvaranje izvanrednog obrazovnog sistema kakav naši izvanredni mladi ljudi zaslužuju. Svjesni smo da je to proces koji zahtijeva puno rada i truda, ali sam ubijeđena da zajedno, malim koracima, možemo ostvariti velike rezultate -  naglasila je ministarka.

-  Mi večeras ne samo da slavimo znanje, već i ukazujemo poštovanje i odajemo priznanje onima koji to zaslužuju, a to ste, dragi učenici, upravo vi. Hvala vam što ste svojim dosadašnjim radom, trudom i zalaganjem pokazali i dokazali da ste ono najbolje i najvrednije što ova zemlja ima. Ja sam sigurna da je ovo samo početak vašeg puta popločanog uspjehom, i da se upravo među vama nalaze budući premijeri, ministri, profesori, sudije, ljekari, umjetnici koji će našu zemlju voditi u neko bolje i ljepše sjutra - zaključila je Jakšić Stojanović.

Direktor Ispitnog centra Crne gore Miloš Trivić je naglasio da svako takmičenje ima za cilj promovisanje znanja i truda.

- Svaki trud i ulaganje se isplati, pa neka i ova dodjela nagrada najboljima bude jedan dodatni stimulans i motivacija za dalje. Vrendije od ove nagrade svakako predstavlja vaša želja za učenjem i ona je važan element vađeg intelektualnog rasta i razvoja. Budite ponosni na sebe kao što smi mi ponosni na vas - poručio je on.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici Vlade, Skupštine, diplomatskog kora, međunarodnih i nevlasinih organizacija, mnogobrojni mentori i direktori škola, kao i roditelji nagrađenih učenika.

Ove godine po prvi put su novčanim nagradama od 500, 700 i 1000 eura nagrađeni trećeplasirani, drugoplasirani i prvoplasirani učenici u različitim kategorijama a novčano su nagrađeni i njihovi mentori od 300 do 600 eura.

Umjetnički dio svečanosti svojim nastupom je uveličao podgorički KIC POP HOR.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

27. april 2024 09:40