Vuk Stanišić / - FOTO: SNP
21/05/2024 u 11:04 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Stanišić: Adaptacija plaža za OSI mora biti jedan od prioriteta

Crnogorsko primorje je jedno od najljepših u ovom dijelu Evrope, ali većina plaža nije pristupačna osobama sa invaliditetom, to je problem o kojem nadležni ćute, dok je svaki pokušaj rješavanja ovog pitanja bio neuspješan, saopštio je Vuk Stanišić, sekretar Asocijacije mladih SNP Podgorica.

- Volja da se nađe rješenje, čini se, ne postoji. Većina OSI ne može osjetiti beneficije koje donosi more, a na ovaj problem pored mnogo “bitnijih” stvari o kojima već danima čitamo, niko ne želi da okrene glavu. Staza i pristupnih rampi na crnogorskom primorju gotovo i da nema. Tamo gdje ih ima, ispostavi se da ne služe namjeni i da ih nije moguće iskoristiti na adekvatan način. O mobilnim liftovima ne treba ni pričati, jer postoji samo jedan i biće u upotrebi tek od ove ljetnje sezone u Herceg Novom, naveo je on.

Kako je istakao, činjenica je da JU Morsko dobro većinu plaža daje u zakup privatnicima, koji nemaju zakonsku obavezu da prilaz moru adaptiraju za osobe sa invaliditetom, a većina njih koristi prostor koji im je ostavljen i ne adaptira svoje plaže za OSI, a i teret održavanja nije nešto što im ide u korist, jer su ti troškovi veliki.

Arhitektonske bariјere i dalje nepremostive za OSI

- Rješenje bi se moglo naći u imperativnoj odredbi o uređenju plaža za prilaz osoba sa invaliditetom, koja bi se našla u Ugovoru o zakupu, čime bi plaže, na kojima je to zbog prirode terena moguće, bile osposobljene za prilaz OSI, dok bi država kroz subvencije pomogla zakupcima da ispoštuju ovu odredbu i adekvatno održavaju prilaze. To bi bio jedan veliki korak ka potpunoj inkluziji OSI u društvo, čime bismo pokazali da mislimo na potrebe najosjetljivije kategorije stanovništva i da radimo u njihovu korist, zaključuje on.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. jul 2024 03:33