/ - FOTO: UNSPLASH - MARKUS WINKLER AVAILABLE FOR HIRE - EURO, ILUSTRACIJA
23/05/2024 u 18:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Tokom prazničnih dana tržišna i inspekcija rada izdale 42 prekršajna naloga

Tokom prazničnih dana zatvorene dvije trgovine, tržišna i inspekcija rada izdale 42 prekršajna naloga u iznosu od 27.900,00 eura

-Za vrijeme državnog praznika ‘Dana nezavisnosti‘ inspektori tržišne inspekcije vršili su pojačane kontrole na teritoriji cijele Crne Gore. Naime, tokom 21. i 22. maja, izvršeno je 18 inspekcijskih nadzora pri čemu je utvrđeno 9 nepravilnosti i izdato 14 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 5.200 eura. Tržišna inspekcija zatvorila je dva poslovna objekta koja su radila za vrijeme državnog praznika, a evidentirane su, i u skladu sa zakonom sankcionisane, i dvije suvenirnice koje su obavljale djelatnost trgovine bez odobrenja za rad - navode u saopštenju iz Uprave za inspekcijske poslove.

 

Inspekcija rada je u ovom periodu takođe vršila pojačan nadzor i tom prilikom izvršila 56 inspekcijskih nadzora, pri čemu je utvrđeno 25 nepravilnosti za koje je izdato 28 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 22.700 eura i podnijeto 6 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka.

Utvrđene nepravilnosti najčešće su se odnosile na to da poslodavac nije donio pisanu odluku o radu za vrijeme praznika i nije o tome obavijestio inspekciju rada, zaticani su zaposleni bez ugovora o radu i prijave na obavezno socijalno osiguranje, takođe poslodavci u poslovnim prostorijama, odnosno mjestu rada stranca, nisu posjedovali kopiju dozvole za boravak i rad.

- Još jednom koristimo priliku da apelujemo na sve privrednike da poštuju zakonske propise i time doprinesu stvaranju pozitivnog poslovnog ambijenta sa lojalnom konkurencijom u kome će svi prosperirati - zaključuju u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. jun 2024 05:55