Institut za javno zdravlje / IJZ
19/09/2023 u 09:10 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Tokom septembra ukupno vakcinisano 800 djevojčica protiv HPV virusa

Iz Instuta su pozvali roditelje da vakcinišu svoje djevojčice protiv raka grlića materice i drugih oboljenja i stanja koja mogu uzrokovati HPV infekcije

Institut za javno zdravlje saopštio je da je tokom septembra ukupno vakcinisano 800 djevojčica protiv humanog papilloma virusa.

-Ovim putem želimo informisati javnost o rezultatima kampanje HPV vakcinacije tokom tri vikenda u septembru, koja se sprovodila 2. i 3; 9. i 10; 16 i 17. septembra u Domu zdravlja Stara Varoš (Pobrežje) za Podgoricu, Zetu i Tuzi, kao i u većini domova zdravlja u ostalim opštinama (nažalost ne u svim, jer zbog organizacije posla i malog broja dostupnih pedijatara u pojedinim opštinama, kampanja nije mogla biti svuda sprovedena na isti način)- naveli su u saopštenju.

Iz IJZ ukazuju da su roditelji djevojčica uzrasta 9-14 godina koji imaju ispravne brojeve telefona u elektronskom kartonu djeteta dobijali i SMS poruke kao dodatno obavještenje gdje i kada je HPV vakcina rezervisana za njihovo dijete.

-Tokom septembra u okviru kampanje, ukupno je vakcinisano 800 djevojčica protiv humanog papilloma virusa. Ostvareni rezultati su ohrabrujući, ali bi bili još bolji da je bilo više inicijative sa lokalnog nivoa u pojedinim opštinama, koje pozivamo da preduzmu akcije na lokalnom nivou i unaprijede nivo znanja svojih sugrađana o HPV vakcinaciji i učine je dostupnijom- naveli su iz IJZ i dodali:

"Skoro godinu dana od početka vakcinacije u grupi djevojčica rođenih 2013. godine najbolje obuhvate (iznad 36 odsto) postigle su opštine: Berane (53,5 odsto), Cetinje (48,6 odsto), Gusinje (42,9 odsto), Ulcinj (36,8 odsto), Podgorica (36,2 odsto) i Rožaje (36,1 odsto). Najlošije rezultate (ispod 22 odsto) ostvarili su Bar (13,3 odsto), Andrijevica (13,3 odsto), Pljevlja (21 odsto), kao i opštine: Žabljak, Šavnik, Plužine i Petnjica koje nemaju svoj Dom zdravlja i svoje pedijatre već uslugu pružaju zdravstveni radnici iz domova zdravlja susjednih većih opština.”

U prvim godinama uspostavljanja programa HPV vakcinacije cilj je prevashodno individualna zaštita, a tek kroz par godina sa porastom obuhvata možemo govoriti o kolektivnoj zaštiti.

-Ipak bez obzira na to, od početka pratimo obuhvate primarne ciljne grupe u kojoj smo počeli vakcinaciju, a to su djevojčice rođene 2013. godine. U prvih godinu dana ostvaren je obuhvat od 31 odsto, koji je u prvoj godini sasvim zadovoljavajući, imajući u vidu obuhvate koje su tokom prve godine ostvarivale ili ostvaruju susjedne zemlje. Ipak, taj obuhvat mora da se unaprjeđuje narednih godina, jer cilj kome moramo težiti i koji je postavljen od strane SZO je da do 2030. godine djevojčice prije 15. rođendana budu vakcinisane sa obuhvatom od 90 odsto- kazali su iz IJZ.

Iz Instuta su pozvali roditelje da vakcinišu svoje djevojčice protiv raka grlića materice i drugih oboljenja i stanja koja mogu uzrokovati HPV infekcije.

-Neophodno je da roditelj pripremi djevojčicu za vakcinaciju kroz jednostavno objašnjenje, potrebno je da djevojčica ima neki lagani obrok prije vakcinacije i da nakon vakcinacije ostane najmanje 15 minuta da sjedi u zdravstvenoj ustanovi. U narednom periodu vakcinacija djevojčica uzrasta 9-14 godina, ali i uzrasta 15-18 godina, moguća je radnim danima kod izabranih pedijatara u domovima zdravlja. Pozivamo sve roditelje da povedu svoje djevojčice na vakcinaciju, a domove zdravlja da aktivno pozivaju roditelje na vakcinaciju i organizuju akcije na lokalnom nivou kako bi vakcinacija bila još dostupnija a roditeljima bila još jasnija velika korist koju donosi vakcinacija protiv HPV infekcija- zaključuju u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 17:56