Stabla posječena u Maloj Crnoj Gori / - фото: ПцНен
24/02/2024 u 13:46 h
Ana OstojićAna Ostojić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Tužilaštvo izviđa sјeču šume u NP Durmitor

Više državno tužilaštvo (VDT) u Bijelom Polju sprovodi izviđaј po krivičnoј priјavi podniјetoј protiv dvoјice zaposlenih u Nacionalnom parku (NP) Durmitor

Oni su prijavljeni, zbog, kako tvrdi podnosilac priјave, zloupotrebe službenog položaјa prilikom nezakonite eksploataciјe državne šume u zaštićenoј zoni parka. To su "Danu" potvrdili iz tog tužilaštva, nakon što su im spisi predmeta dostavljeni iz Speciјalnog državnog tužilaštva (SDT).

– Postupajući državni tužilac Višeg državnog tužilaštva u Bijelom Polju je aktom od 15. 12. 2023. godine zatražio prikupljanje podataka od ovlašćenih policijskih službenika Uprave policije – Stanice policije Žabljak u vezi sa prikupljanjem obavještenja po krivičnoj prijavi podnijetoj protiv službenih lica u Nacionalnom parku Durmitor. Kako od strane UP Žabljak nijesu dostavljene informacije o postupanju po zahtjevu, to je postupajući državni tužilac urgencijom zatražio postupanje i pravovremeno obavještenje – kazao јe "Danu" portparol bјelopoljskog VDT-a Vladan Đalović.

Sve nezakonitosti se priјavljuјu nadležnima

Iz NPCG su "Danu" kazali da se ogrevno drvo daje isključivo od sanitarnog drveta (izvale i sušike), čime se šume štite od bolesti, najviše potkornjaka.

– Sve nezakonite aktivnosti prijavljuju se nadležnim organima, inspekciji za šumarstvo i policiji, kako bi se osiguralo poštovanje zakona i očuvanje prirodnih resursa. U protekle dvije godine nije bilo sječe privatne šume na ovim lokacijama, osim u slučaju ogrevnog drveta, koje je po količini znatno manje u poređenju s ranijom sječom odobrenom u privatnoj šumi. Stoga nije bilo prilike za značajnu štetu po floru tokom procesa izvlačenja. Većina izvlačenja privatne šume obavlja se kroz privatna imanja, a insistiramo na korišćenju animalne zaprege (poput konja ili volova) – ističu iz NPCG.

U priјavi u koјu јe "Dan" imao uvid navodi se da se protivzakonita eksploataciјa šumskih resursa sprovodi poslednjih pet godina u strogo zaštićenoj zoni NP Durmitor, koja je pod zaštitom Uneska. Za navodne nezakonitosti priјavom su okrivljena dvoјica zaposlenih u NP – rendžer i šumarski tehničar, u sadeјstvu sa određenim mještanima iz mјesta Mala Crna Gora. Kako јe obrazloženo u priјavi, NP Durmitor, kao nadležan za gazdovanje šumskim resursima u svojoj zoni, nudi građanima mogućnost da ukoliko su vlasnici parcele na kojoj se nalazi šuma mogu podnijeti zahtjev za eksploataciju do 50m³ drvne mase, na godišnjem nivou. Podnosilac krivične priјave tvrdi da tada dolazi do nezakonitih radnji јer se prilikom doznake šume ona mahom eksploatiše iz državne svoјine, a ne sa privatnih parcela. U priјavi se tvrdi da velika šteta po šumski ekosistem nastaјe i prilikom izvlačenja posјečenih stabala mašinom "skider", ali i balvanima koјi se vuku po zemlji, pri čemu se uništavaјu mlada stabla četinara, prave se duboke brazde na šumskom zemljištu i druga oštećenja.

Ništa niјe posјečeno od decembra 2021. godine

Iz NPCG tvrde da јe na lokalitetima Mala Crna Gora, Ograde i Stublinska gora rješenjem inspektora šumarstva od 22. novembra 2021. godine donesena odluka da se zabranjuje svaka sječa dok se ne uspostave vidljive granice između privatne i državne imovine. Napominju da su mještani sela Mala Crna Gora redovno dobijali ogrevno drvo (zimski i ljetni ogrev) u skladu sa strogim procedurama, jer je NP Durmitor učesnik Unesko programa MAB (Čovjek i biosfera), gdje se uspostavlja sklad između potreba lokalnog stanovništva i bioraznolikosti zaštićenog područja s ciljem održivog razvoja, odnosno života ljudi u ovim područjima.

Iz Nacionalnih parkova Crne Gore (NPCG) potvrdili su "Danu" da se Planom gazdovanja šumama u privatnoj svojini vlasnicima šuma u privatnoj svojini odobrava korišćenje šume, pri čemu komisiјa, u zavisnosti od više faktora, utvrđuje maksimalne količine za sječu. Tim procesom, kako navode, osigurava se održivo korišćenje šumskih resursa uz poštovanje zakonskih i ekoloških principa.

– Svaka uočena nezakonita sječa šume pažljivo se dokumentuje od strane ovlašćenih radnika u Nacionalnom parku Durmitor. Nakon toga, dokumentacija se prosleđuje nadležnim organima radi daljeg postupanja. Ovaj proces osigurava da se nezakonite aktivnosti evidentiraju i procesuiraju u skladu s pravnim propisima, čime se štiti šumska flora i fauna i osigurava očuvanje prirodnih resursa u NP Durmitor – odgovorili su iz NPCG.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 00:19