/ FOTO: KCCG
23/06/2023 u 12:27 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

U IBD-u po prvi put urađena kombinovana opšta i epiduralna anestezija

U liječenju pacijenata današnja medicina insistira da se tokom sprovođenja zdravstvenih usluga pacijentima omogući bezbolno liječenje

U Institutu za bolesti djece (IBD) Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) po prvi put je urađena, u dječijem uzrastu, kombinovana opšta i epiduralna anestezija i postoperativno epiduralna analgezija u trajanju od 36 sati. Anesteziju su vodili anesteziolozi dr Dejan Maraš i dr Pavle Zonjić.

-U liječenju pacijenata današnja medicina insistira da se tokom sprovođenja zdravstvenih usluga pacijentima omogući bezbolno liječenje. Zato je u konkretnom slučaju veoma važno da je nakon završenog hirurškog zahvata našem najmlađem pacijentu omogućen i bezbolan postoperativni oporavak. Imajući u vidu da je anestezija primijenjena kod djeteta, ovaj iskorak zaslužuje pažnju- navode u saopštenju.

Ovo je još jedna u nizu novih procedura koje se u kontinuitetu uvode u našoj ustanovi a koja je rezultat timskog rada. Uspješno i bezbjedno izvođenje operativnih zahvata zavisi, ne samo od stručnog i vještog hirurga, već od kompletnog hirurškog tima, stručnog anesteziologa i samim tim dobro odabrane i vođene anestezije i dobro obučenih instrumentara i anestetičara.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
02. jun 2024 09:57