Doniranje krvi odsad moguće srijedom do 20 časova / - Завод за трансфузију крви
17/07/2023 u 13:36 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U Podgorici srijedom moguće donirati krv i popodne

Zavod za transfuziju krvi u Podgorici uveo je zbog povećanog interesovanja građana novo radno vrijeme, pa će davaoci srijedom moći da doniraju krv i popodne od sedam do 20 sati

Iz Zavoda za transfuziju krvi saopštili su da je crnogorskim bolnicama dnevno potrebno čak 150 jedinica krvi, kako bi svi pacijenti bili zbrinuti.

- A krv je lijek koji nije moguće proizvesti u laboratoriji i koristi se za liječenje velikog broja stanja i bolesti, od saniranja povreda u saobraćajnim nezgodama, do svih vrsta operacija, liječenja hematoloških i malignih oboljenja - kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, iako je prethodnih godina ostvaren značajan napredak u broju dobrovoljno doniranih jedinica krvi, taj broj je i dalje ispod preporuka koje daje Svjestka zdravstvna organizacija.

Iz Zavoda su rekli da tek svaki treći od 100 stanovnika donira krv jednom tokom godine.

- Takođe, u Crnoj Gori je značajno zastupljeno namjensko doniranje krvi, kada davalac daje dragocjenu tečnost za svog člana porodice ili prijatelja - kaže se u saopštenu.

Ta statistika, kako su naveli iz Zavoda, lako se može promijeniti.

- Doniranje krvi jedna je od najhumanijih aktivnosti, jer direktno pomažemo onima kojima je naša pomoć neophodna - ističe se u saopštenu.

Iz Zavoda su kazali da se jednim davanjem krvi mogu spasiti tri života.

- Zato ne treba da čekamo poziv da bismo donirali krv, već ako smo zdravi i odmorni, sve što treba da uradimo je da zakažemo doniranje u najbližoj transfuziološkoj ustanovi Zavoda za transfuziju krvi Crne Gore, ili da posjetimo neku od zakazanih akcija dobrovoljnog doniranja krvi na terenu - kaže se u saopštenju.

Navodi se da je za petak planirana akcija Crvenog krsta, u prostorijama Zavoda za transfuziju krvi u Podgorici, od osam do 13 sati.

Kako su kazali iz Zavoda, akcija Kluba dobrovoljnih davalaca krvi „Pokloni život“ biće organozovana u prostorijama Doma Vojske Pljevlja, u subotu od osam do 13 sati.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 13:49