Zašto štrajk preko leđa naše djece / foto: Udruženje Roditelji
16/02/2024 u 17:44 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Udruženje roditelji: Štrajk prosvjetara preko leđa naše djece

Roditelji nas pozivaju da organizujemo proteste i da se jasno ukaže i Sindikatu i Vladi da je štrajk neprihvatljiv, ali i da prenesemo njihovu poruku da neće slati djecu subotama u školu, kažu iz udruženja

Roditelji širom Crne Gore pozivaju Sindikat prosvjete i Vladu Crne Gore, povodom odluke o štrajku u obrazovnim ustanovama od ponedjeljka, da im objasne zašto svaki problem u obrazovanju mora da se rješava preko leđa njihove djece, kazali su iz Udruženja Roditelji.

- Udruženje Roditelji želi da prenese poruku i rekacije roditelja koji su nam se obratili i koje su isključivo negativne jer smatraju da se radi o drastičnoj mjeri koja će samo i jedino uticati na našu djecu, a ne na Vladu, ministarstva i Sindikat - naveli su iz udruženja.

Ističu da su roditelji ogorčeni jer se, ko zna koji put, osjećaju iznevjereno, tj. ovaj potez tumače kao prepucavanje između Sindikata i Vlade a da se ne misli na đake koji su izgubili zabrinjavajuće puno u obrazovnom procesu proteklih godina.

- Pozivaju nas da organizujemo proteste i da se jasno ukaže i Sindikatu i Vladi da je štrajk neprihvatljiv, ali i da prenesemo njihovu poruku da neće slati djecu subotama u školu. Pitaju ko je to odlučio da se subotom nadoknađuje gradivo izgubljeno zbog štrajka - kažu iz udruženja.

Takođe ističu da ih je dodatno iziritirala izjava da nije smak svijeta da se ide subotama u školu i traže da udruženje javno pozove roditelje da to ignorišu.

- Nije im jasno ni što da očekuju od ponedjeljka - ko ima, a ko nema časove, hoće li djeca ići na prvi, pa na peti čas. Kako će da izađu sa posla u 13:30 sati da bi došli za dijete koje je u vrtiću, i da li će im to poslodavci dozvoliti.

Mi se pitamo gdje je ovdje Vlada? Zašto se niko od njih ne oglašava. Ovo su važne i najvažnije teme kojima su morali da se posvete maksimalno - navode iz Udruženja Roditelji.

Ističu da nema dileme da li treba povećavati plate prosvjetnim radnicima i unapređivati zajedno sa njima njihov status u društvu. Dileme nema, kako kažu, ni u tome da odbijanje rada sa djecom ne treba da bude jedini način zalaganja za bolje uslove rada. Takođe, dileme nema ni u tome da Vlada ne smije da ignoriše zahtjeve prosvjetnih radnika i posveti se pregovaranju sa njima do pronalaska rješenja.

- Nema niko vajde od prepucavanja i nadgornjavanja, a naša djeca najmanje. Zato ih pozivamo, i jedne i druge, da prestanu to da rade i nađu način da se dogovore.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 07:37