Žana Špadijer i Antoni Kalunjato / - MO
17/04/2024 u 10:50 h
DAN portalDAN portal
Slušaj vijest
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ujedinjeno Kraljevstvo doniralo Crnoj Gori opremu vrijednu 187 hiljada eura

U Ministarstvu odbrane potpisan je Protokol o donaciji između Ministarstva odbrane Crne Gore i Ministarstva odbrane Ujedinjenog Kraljevstva, kojim britanska strana donira opremu za aktivnosti traganja i spašavanja Ministarstvu odbrane Crne Gore, u vrijednosti od skoro 187 hiljada eura.

Plan bilateralne saradnje između Ministarstava odbrane Crne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske potpisan je u Ministarstvu odbrane.

Plan su potpisali načelnica Direkcije za međunarodnu saradnju u Direktoratu za politiku odbrane, Žana Špadijer i britanski izaslanik odbrane u Crnoj Gori, ppuk Antoni Kalunjato.

- Plan bilateralne saradnje za tekuću godinu je veoma sadržajan i obuhvata brojne kurseve, obuke, školovanja i razmjenu iskustava u različitim odbrambenim i bezbjednosnim oblastima, a uključuje i dugoročne projekte značajne za jačanje nacionalnih vojnih resursa Crne Gore. Visoki nivo teorijskog znanja i praktičnog iskustva koje predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore stiču već dugi niz godina, uz podršku britanske strane, nemjerljiv je kada je riječ o unaprjeđenju sposobnosti i jačanju interoperabilnosti pripadnika VCG - navodi se u saopštenju.

Nastavak školovanja pripadnika Vojske Crne Gore na prestižnim vojno-obrazovnim institucijama u Ujedinjenom Kraljevstvu i sveukupno jačanje naših kadrovskih kapaciteta ostaje prioritet i u narednom periodu. Intenzivna i kontinuirana saradnja Crne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva nastavlja se kroz realizaciju svih planiranih aktivnosti, a doprinos jačanju međunarodnog mira i stabilnosti ostaje zajednički cilj.

- Donirana sredstva će značajno doprinijeti ispunjavanju NATO ciljeva sposobnosti i unaprijediti kapacitete i operativne sposobnosti Vojske Crne Gore, u izvršavanju svojih redovnih zadataka, kao i u izvršavanju zadataka kroz definisane misije - istakli su iz Ministarstva.

Protokol su potpisali načelnik Štaba GŠ VCG, pukovnik Mitar Klikovac i britanski izaslanik odbrane, ppuk Antoni Kalunjato.

image

Mitar Klikovac i Antoni Kalunjato

- MO

Ujedinjeno Kraljevstvo kontinuirano dokazuje posvećenost Crnoj Gori, kao i spremnost za pružanje podrške u ispunjavanju svih ciljeva i zadataka, koje Crna Gora kao kredibilna NATO saveznica ima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 18:04