Ilustracija / - FOTO: UNSPLASH - ALAN J. HENDRY IMEDIANAMIBIA, NADZORNA KAMERA-ILUSTRACIJA
29/05/2024 u 20:24 h
DAN portDAN port
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Usvojena informacija o štetnim posljedicama gašenja sistema video nadzora

Vlada Crne Gore usvojila je informaciju ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića o štetnim posljedicama gašenja sistema video nadzora javnih površina sa negativnim implikacijama na nacionalnu bezbjednost.

- Vlada Crne Gore usvojila je na današnjoj sjednici informaciju ministra unutrašnjih poslova o mogućim štetnim posljedicama eventualnog gašenja sistema video nadzora na javnim površinama, sa negativnim implikacijama po nacionalnu bezbjednost. Takođe, na ovu temu će sjutra ujutro biti održana i sjednica Vijeća za nacionalnu bezbjednost-

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović upoznao je članove Vlade sa informacijom da je MUP navode u saopštenju iz MUPA-a.od AZLP tražio odlaganje izvršenja pomenutog rješenja, sporeći ga po više osnova, uključujući i materijalno pravni aspekt, zbog čega je podnijeta tužba Upravnom sudu.

MUP nabavio izraelski softver za prepoznavanje lica

- Očekujem da će Agencija u ovom pitanju dati doprinos i o predmetnom zahtjevu izjasniti se odgovorno i u najkraćem roku, dok Ministarstvo ostaje otvoreno za vanredni nadzor kako bi se otklonile sve eventualne nejasnoće u pogledu funkcionisanja sistema - kazao je ministar Šaranović.

On je podsjetio da je AZLP još 2019. godine dala saglasnost za ovaj sistem, dok tokom nadzora obavljenog početkom ove godine nije konstatovala da način njegovog korišćenja dovodi do zloupotreba, a samim tim ni kršenja ljudskih prava.

Istakao je i da je MUP usvojio preporuke Agencije i uklonio tri kamere, čije su lokacije problematizovane, dok mogućnost dijela sistema da vrši prepoznavanje lica, kazao je Šaranović, ni u jednom trenutku nije korišćena. On je upozorio i na nesagledivu materijalnu i nematerijalnu štetu koja bi nastupila ukoliko ne bi bila odložena primjena pomenutog Rješenja.

-Riječ je o sistemu koji je, posebno u susret predstojećoj turističkoj sezoni, višestruko važan za bezbjednost države i građana i suzbijanje aktivnosti organizovanih kriminalnih grupa, i u tom smislu se prema ovom pitanju svi moramo odnijeti sa dodatnom odgovornošću- zaključio je Šaranović.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
11. jun 2024 04:24