Sjednica Savjeta za inovacije i pametnu specijalizaciju / - MPNI
27/03/2024 u 15:14 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Usvojena Mapa puta za novu Strategiju pametne specijalizacije

Crna Gora ušla je zvanično u proces izrade nove Strategije pametne specijalizacije (S3), a Mapa puta i informacija o tim aktivnostima usvojena je danas na drugoj sjednici Savjeta za inovacije i pametnu specijalizaciju Crne Gore, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija (MPNI).

Naredni korak je formiranje Nacionalnog S3 tima za izradu Strategije, ističu iz resora kojim rukovodi Anđela Jakšić-Stojanović.       

Pomenuta strategija je preduslov za korišćenje svih strukturnih fondova EU nakon pridruživanja. Crna Gora je već dobila načelnu podršku EK po ovom pitanju, a sada se očekuju i konkretni komentari i načini podrške od strane Komisije. Koliko je pomenuti dokument važan, govori činjenica da je za period 2021-2027. Evropska unija za svoje članice iz strukturnih fondova i instrumenta Next Generation EU, osigurala ukupno 1.824,3 milijarde eura.   

- Veoma je važno da svi imamo svijest o značaju S3 u kontekstu pristupnih pregovora, ali i generalno o onome što pametna specijalizacija znači za unapređenje crnogorske ekonomije zasnovane na znanju i inovacijama, odnosno u planiranju naše politike rasta i razvoja“, poručila je Jakšić-Stojanović, koja je predsjedavala sjednicom.

Na sjednici Savjeta, osim dokumenata vezanih za primjenu važeće i izradu nove strategije, predstavljeni su i usvojeni Izvještaj o radu Savjeta za 2023. godinu i Program rada Savjeta za 2024. godinu, potom status projekta Digitalna akademija, informacija o pripremi Naconalne Strategije razvoja digitalnog zdravlja, te važan međuresorni program za održivi i zdravstveni turizam vrijedan pola miliona eura.     

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 06:58