Sa presa Nezavisnog sindikata Kliničkog centra / foto: Blaženka Golubović, portal Dan
05/04/2024 u 12:09 h
Blaženka GolubovićBlaženka Golubović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Prodanović: Prvo su bili diskriminisani nemedicinski, a sada su medicinski radnici

Nezavisni sindikat Kliničkog centra (KCCG) želi da ukaže na konfuziju u politici zarada u najvećoj zdravstvenoj ustanovi Crne Gore. U početku su nemedicinski radnici bili diskriminisani a sada su medicinski radnici, kazala je Ratka Prodanović, predsjednica sindikata.

- Ovo je samo nastavak konfuzije u politici zarada u zdravstvenom sektoru. Konfuzija je počela podjelom zdravstvenih radnika na medicinski i nemedicinski kadar u Granskom kolektivnom ugovoru - kazala je Prodanović.

image

Ratka Prodanović

foto: Blaženka Golubović, portal Dan

Ističe da je, u skladu sa GKU koji je stupio na snagu 28.11. 2022, istim predviđeno povećanje koeficijenata određenim kategorijama zdravstvenih saradnika (logoped, socijalni radnik, hemijski inženjer) koji su svrstani u grupu I po osnovu koeficijenta složenosti poslova, dok su određene kategorije zdravstvenih radnika VSS (specijalisti strukovnih nauka, primijenjene fizioterapije, fizioterapeut) sa istim nivoom kvalifikacije ostale u grupi II sa nepromijenjenim koeficijentom.

- Izmjene Granskog kolektivnog ugovora se usvajaju paušalno, nepromišljeno, populistički, sa tzv. reprezentativnim sindikatima koji nakon svakog potpisivanja ugovora sa ministarstvom daju izjave da su bili obmanuti, pravdajući se činjenicom da im je citiram "podmetnuto", da su vjerovali ministarstvu i tako dalje.

Zadnjim sporazumom koji je potpisan stimulaciju mogu dobiti samo oni zaposleni koji nisu imali nijedan obračunat sat prekovremenog i dopunskog rada, pripravnosti ili dežurstva. A poznato je da zbog potrebe neprekidnog rada u zdravstvenim ustanovama i manjka kadra, veliki broj zaposlenih mora imati makar jedan sat više od redovnog radnog vremena. Takođe ni zaposleni koji su na odmoru i bolovanju ne mogu imati ovo uvećanje zarade - kazala je Prodanović.

Nezavisni sindikat želi da ukaže na činjenicu da to više tako ne može.

- Još 15. jula 2022.g. smo Ministarstvu zdravlja uputili Zahtjev za formiranje radne grupe za rad na izmjenama Granskog kolektivnog ugovora za zdravstvenu djelatnost kako bi se po svim pitanjima usaglasili stavovi i postigla najpravednija rješenja - kazala je Prodanović.

Ističe da su tražili da se dobiju tačne informacije o zaradama ljekara, zaradama specijalista strukovnih nauka, visokih i viših medicinskih sestara i tehničara, srednjeg medicinskog kadra kao i nemedicinskog kadra.

- Jedino tada bi se u socijalnom dijalogu mogli utvrditi realni koeficijenti i pravedan raspon zarada. Osim toga, postoji veliki problem što sadašnji granski kolektivni ugovor ne prepoznaje određene nivoe specijalizacija i određena stručna zvanja te bi u tom procesu bila neophodna pomoć stručnih lica iz oblasti obrazovanja (ministarstva prosvjete ili Univerziteta). Takođe i podjela na zdravstvene radnike i nemedicinski kadar nije precizna ni pravedna jer je značajan dio poslova koje obavlja nemedicinski kadar od posebnog značaja za rad ukupnog sistema - kazala je Prodanović.

Za njih je, ističe Prodanović, jedino rješenje da se formira komisija u kojoj bi bili predstavnici Ministarstva zdravlja, sindikata i Ministarstva finansija.

- Neophodno bi bilo da se u rad ovog tima uključe i predstavnici Univerziteta (Medicinskog fakulteta) ili Ministarstva prosvjete u dijelu definisanja nivoa kvalifikacija pojedinih stručnih zvanja i specijalizacija, kako bi se napravile korektne izmjene poglavlja o zaradama i riješile sve dileme koje danas opterećuju ovaj ugovor – kazala je Prodanović.

Smatra da su medicinske sestre, tehničari i drugo zdravstveno osoblje i dalje tretirani sa nedopustivo niskim koeficijentima za nivo kvalifikacije, stručnost i posvećenost koju nude ustanovama u kojima rade i pacijentima kojima su prijeko potrebni.

- Medicinska sestra u Urgentnom centru i na Intenzivnoj njezi ima koeficijent 6,95 dok zaposleni sa SSS u javnoj upravi, policiji, pravosuđu, prosvjeti, lokalnoj samoupravi imaju koeficijent 7,30. Kada su u pitanju fizioterapeuti, pored razlike u koeficijentima, sporno je i to što se ovom kadru zarade obračunavaju po koeficijentu 8,35 za VI, odnosno 9,37 za VII nivo kvalifikacije obrazovanja. Naglašavam da se tokom 2023. godine fizioterapeutima zaposlenim u Institutu “Dr Simo Milošević” u Igalu promijenio koeficijent i to za VI i VII nivo kvalifikacije, i on sada iznosi 9,37 za VI, odnosno 11,91 za VII nivo kvalifikacije obrazovanja, koliko mi tražimo da bude i u javnom zdravstvu – kazala je predsjednica Nezavisnog sindikata.

 

 

Potpredsjednik Nezavisnog sindikata Miljan Vujović je kazao da je veliko nezadovoljstvo srednjeg medicinskog kadra sa svojim platama.

- Koeficijent srednje medicinske sestre je 6,95, to je osnovna plata od negdje 570 eura. Budući da su podignute minimalne penzije i da je minimalno davanje u ovoj državi 450 eura, njihova primanja spadaju u grupu jako niskih zarada - kazao je Vujović.

Istakao je da te njihove kolege rade izuzetno ozbiljne poslove u Operacionom bloku, Urgentnom centru, Centru za patologiju i mnoge druge.

image

Miljan Vujović

foto: Blaženka Golubović, portal Dan

- Mi nećemo da izazivamo revolucije, nemire. Hoćemo u dogovoru sa Vladom, sa našim resornim ministrom, sa potpredsjednikom Vlade pod čijom je ingerencijom zdravstvo, dr Srđanom Pavićevićem, u kojeg imamo veliko povjerenje, da razgovaramo o našim problemima, o svim temama.

Vujović je dao primjer kako su Hrvatili riješili problem koeficijenata i zarada kod njih, tako što su sve to spajali u jedan koeficijent, ali nisu uzimali onaj najniži od 10, nego su uzimali onaj najveći od 12. Hrvate je to ispalo 880 miliona godišnje.
- Znači, procenat u budžetu. Nas zanima da li će naša vlada da uzima one niže koeficijente, ili se opet uzima ove veće koeficijente za slične poslove, što bi opet bilo povećanje bruto koeficijenata, a znamo da je premijer najavio sam da je politika povećanja bruto zarada završena. To je jako bitno za nas. Doktorima su tim zakonom povećane plate oko 600 eura, medicinskim radnicima oko 400 eura, a medicinskim sestrama su tim novim zakonom oko 230 eura. Mi vidimo priliku, nije sve tako crno u našemzdravstvu, znači imamo i neke dobre primjere, na primjer medicinski radnici sa visokom školom su zadovoljni svojim prihodima - kazao je Vujović.

Ističe da su svjesni da javno zdravstvo nije profitabilno kao privatno, i da svako ko iole vrijedi prelazi kod privatnika.

- Pozivamo našeg ministra da popričamo o svim ovim temama, da vidimo koji su dalji koraci, šta možemo da uradimo zajedno. Ne pozivamo na nemire, ne rušimo državu, pozivamo na dogovor. Nikakvo ucjenjivanje s naše strane ne postoji - istakao je Vujović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 14:37