/ - SA SASTANKA SPAJIćA I SINDIKATA PROSVJETE
20/02/2024 u 20:17 h
Blaženka GolubovićBlaženka Golubović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Spajić: Došli smo do rješenja, smatramo prosvjetare prioritetom; Božović: Čekamo pisanu ponudu

Tokom večerašnjih pregovora došlo je do velikog pomaka, predstavnicima prosvjete je ponuđeno povećanje od 17 odsto. Uradiće se i Zakon o zaradama u javnom sektoru kojim će se regulisati koeficijenti i povećanje

Premijer Crne Gore Milojko Spajić saopštio je nakon večerašnjeg sastanka sa predstavnicima Sindikata prosvjete da su došli do rješenja.

- Došli smo do rješenja koje su prihvatili prosvjetni radnici, gdje ćemo do 1. jula imati povećanje zarada za 10 odsto, a onda od početka školske godine povećanje 17 odsto kumulativno - naglasio je Spajić  i dodao da će sjutra biti potpisan sporazum.

Spajić je kazao da su imali  intenzivan sastanak.

(VIDEO) Na pomolu dogovor Vlade i Sindikata, ponuđeno povećanje 17 odsto

- Po meni, sve nedoumice smo razriješili. Sindikat nije do kraja razumio našu namjeru. Smatramo prosvjetare kao prioritetnu kategoriju. Mislim da je opravdano njihovo nezadovoljstvo zaradama - poručio je premijer.

On je zaključio da su došli do zakonskog i sistemskog rješenja.

Predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović kazao je da su poslije skoro tri sata razgovora dobili predlog.

On je za portal Dan naveo da ovaj dogovor nije konačan.

- Čekamo da nam Vlada ujutro dostavi konačnu ponudu, nakon čega će zasjedati glavni odbor Sindikata prosvjete, koji će odlučiti da li je ponuda prihvatljiva ili ne. Ne možemo još konačno reći da smo zadovoljni, ali je ostvaren značajan napredak - dodao je Božović.

On je kazao da je večerašnji razgovor protekao u fer atmosferi.

- Žao nam je što ovakav razgovor nije vođen prije dva mjeseca - smatra Božović.

On je rekao da su večeras konačno došli do neke ponude “koja nije daleko od onog što mi tražimo”.

- Do izjašnjavanja na ponudu Vlade Crne Gore koju očekujemo u toku sjutrašnjeg dana, štrajk prosvjetnih radnika se nastavlja. Javnost će biti blagovremeno obaviještena o odluci Glavnog odbora Sindikata prosvjete Crne Gore na ponudu Vlade Crne Gore, od koje zavisi nastavak štrajka - kazao je Božović.

Božović je istakao da je shvatio Jakšić Stojanović da će tužba koju je Ministarstvo podnijelo protiv SPCG biti povučena nakon prekida štrajka.

On je dodao i da tužbe pred Agencijom za mirno rješavanje sporova, koje su podnijeli neki prosvjetni radnici, mogu biti dio kompromisa.

- Najlakše ih je povući - kazao je Božović.

Podsjećamo, nakon skoro tri sata završen je sastanak predstavnika Sindikata prosvjete sa premijerom Milojkom Spajićem, ministarkom prosvjete, nauke i inovacija Anđelom Jakšić Stojanović i ministrom finansija Novicom Vukovićem. Kako je objavio portal Dan, tokom večerašnjih pregovora došlo je do velikog pomaka, predstavnicima prosvjete je ponuđeno povećanje od 17 odsto.

Premijer je, kako saznajemo, kazao da će ujutru dostaviti napismeno zvaničnu ponudu Sindikatu prosvjete koja je predložena tokom sastanka. Zatim će Glavni odbor Sindikata prosvjete odlučivati o tome da li prihvata ponudu i da li prekida ili nastavlja štrajk.

Kako nezvanično saznajemo uradiće se i Zakon o zaradama u javnom sektoru kojim će se regulisati koeficijenti i povećanje će biti 17 odsto.

Zakon će biti brzo urađen, a primjenjivaće se od 1. septembra.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 06:35