Sa sastanka Spajića i Sindikata prosvjete / - SA SASTANKA SPAJIćA I SINDIKATA PROSVJETE
21/02/2024 u 09:59 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(FOTO) Vlada dostavila Sporazum Sindikatu prosvjete, čeka se odgovor

Vlada Crne Gore dostavila je jutros Sindikatu prosvjete Sporazum, na osnovu jučerašnjeg dogovora, po kojem će prosvjetarima zarada od 1. jula biti povećana 10 odsto bruto, a od početka školske godine kumulativno povećanje 17 odsto neto

Vlada Crne Gore poslala je jutros Sporazum i predlog koji su sinoć saopštili njeni predstavnici na sastanku sa Sindikatom prosvjete Crne Gore.

 

U skladu sa pregovorima vođenim sa Sindikatom Vlada je predložila:

- Kroz novi sistemski Zakon o zaradama zaposlenih u javnom sektoru (koji ce Vlada predložiti Skupštini Crne Gore na usvajanje, najkasnije do kraja Il kvartala 2024. godine) biće prepoznati koeficijenti za zaposlene u oblasti prosvjete - piše u sporazumu.

Druga tačka Sporazuma predviđa da će do momenta donošenja sistemskog zakonskog rješenja iz tačke 1, a kao garanciju primjene koeficijenata, Vlada i Sindikat prosvjete pristupiti izmjenama Granskog kolektivnog ugovora za oblast prosvjete na način da se iz GKU isključuju koeficijenti složenosti utvrdeni da važe od 01. januara 2025. godine iz člana 22. 

- Osim navenog, koeficijenti složenosti za 2024. godinu će se primjenjivatl od 01. jula 2024. godine, uz brisanje odredaba kako slijedi: "Zavisno od makroekonomskih parametara i limita potrošnje koji budu utvrdeni za 2023. 2024. godinu, saglasno Zakonu o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, koeficijenti složenosti poslova koji su u tabelama od A do E, dodatno će se razmotriti, o čemu će se donijeli poseban Sporazum ugovornih strana do kraja fiskalne 2023.i 2024. godine - navodi se u u Sporazumu.

Takode, dodaje se, pored navedenog povećanja, od 1. septembra 2024. godine, kako bi se dodatno unaprijedio status zaposlenih u oblasti prosvjete, a skladu sa dogovorom postignutim između Vlade Crne Gore i Sindikata prosvjete ukupno uvećanje neto zarade u kumulativnom iznosu biće najmanje 17% (uključujući uvećanje iz tačke 3 od 10% u bruto iznosu utvrdenim GKU za oblast prosvjete ("SLlist CG, br. 151/2022").

Podsjetimo, premijer Crne Gore Milojko Spajić je juče nakon sastanka sa predstavnicima Sindikata prosvjete kazao da su došli do rješenja.

(VIDEO) Spajić: Došli smo do rješenja, smatramo prosvjetare prioritetom; Božović: Čekamo pisanu ponudu

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 04:01