/ PR MINISTARSTVA KULTURE I MEDIJA
27/10/2023 u 11:46 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Vlaović: Nova Vlada da nastavi ulaganje u kulturu, to je uvijek isplativa investicija

Smatra da uspješne ekonomije nema bez snažne kulturne produkcije i kreativne industrije, zbog čega je, kako je rekla, veoma važno da buduća Vlada radi na povećanju budžeta za kulturu

Nova Vlada bi trebalo da nastavi trend posvećenosti ulaganju u kulturu, kroz obezbjeđivanje dovoljno sredstava za konkurse i institucije, jer je to uvijek isplativa investicija poručila je ministarka kulture i medija Maša Vlaović. 

Smatra da uspješne ekonomije nema bez snažne kulturne produkcije i kreativne industrije, zbog čega je, kako je rekla, veoma važno da buduća Vlada radi na povećanju budžeta za kulturu, što je bio jako bitan cilj, koji je uspjela da ostvari administracija na čijem je čelu.  

“Vodeći se činjenicom da se stepen razvijenosti jedne zemlje mjeri kroz razvijenost njene kulture, za 2023. godinu obezbijedili smo budžet od 25,7 miliona eura, što je za 6 miliona, odnosno 30,4 odsto više nego prethodne godine, a za 25 odsto su uvećana sredstva za konkurse. Nema sumnje da je ovo značajno doprinijelo poboljšanju mnogih segmenata kulture u Crnoj Gori”, poručila je Vlaović.

Naglasila je da je budžet povećan svim institucijama koje su obogatile svoje programe i ponudu publici.  

“Muzičkom centru je budžet u ovoj godini za 55,6 odsto veći nego lani. Uvećanjem budžeta obezbijedili smo oko 65 odsto više sredstava za Filmski centar Crne Gore, a 28 odsto više za Narodni muzej Crne Gore”, rekla je Vlaović. 

Pozdravila je najavu iz ekspozea mandatara Milojka Spajića da će se voditi strateškim ciljevima Nacionalnog programa razvoja kulture 2023-2027. 

 “Na početku mandata, kao prioritet smo postavili proces izrade i donošenja ovog dokumenta, koji sada može poslužiti kao odlična strateška osnova budućim liderima da brzo dođu do konkretnih I mjerljivih rezultata u razvoju kulture”, rekla je Vlaović. 

 Poručila je i da su promjenom u konkursnoj politici i sa aspekta planiranja i realizacije uspjeli daju značajan impuls kulturnom sektoru, kroz konkurse o sufinansiranju programa i projekata iz oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva, kulturne baštine i kreativnih industrija.

 “Nova administracija treba obezbijediti kontinuitet procesa kako bi korisnici konkursnih linija na vrijeme planirali svoje aktivnosti”, zaključila je Vlaović.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. jun 2024 02:42