/ foto- MINISTARSTVA KULTURE I MEDIJA
23/10/2023 u 14:01 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Utvrđeni predlozi zakona o medijima, na potezu nova Vlada

Podsjetila je da su donošenje novog seta medijskih zakona, kao i Medijske strategije 2023 – 2027, koju je Vlada Crne Gore usvojila prošle sedmice, prepoznati kao pozitivan iskorak u toj oblasti

Ministarstvo kulture i medija, na čelu sa ministarkom Mašom Vlaović, utvrdilo je predloge zakona o medijima, javnom medijskom servisu RTCG i audiovizuelnim medijskim uslugama, koji donose više od 20 suštinskih novina u odnosu na važeća rješenja, a na novoj vladi je da završi ovaj proces koji se nalazi u finalnoj fazi. 

- Od nove administracije ministarstva kulture i medija i nove vlade očekujem da nastavi kontinuitet započetih procesa, kako bi se ovi prijedlozi zakona našli što prije na dnevnom redu Skupštine Crne Gore i u krajnjem bili usvojeni, a Crna Gora dobije zakone koji će urediti i unaprijediti oblast medija u skladu sa najboljim evropskim praksama- kazala je ministarka kulture i medija Maša Vlaović.

 Podsjetila je da su donošenje novog seta medijskih zakona, kao i Medijske strategije 2023 – 2027, koju je Vlada Crne Gore usvojila prošle sedmice, prepoznati kao pozitivan iskorak u toj oblasti u Rezoluciji o Crnoj Gori, koja je izglasana u Evropskom parlamentu. 

- U intenzivnom radu radne grupe za reformu medijskih zakona osim institucija učestvovali su predstavnici medijske zajednice, Sindikata medija, nevladinih organizacija i nezavisnih regulatora Od tada se Predlog zakona o AVM uslugama, kojim se u naš pravni sistem unosi Direktiva EU o AVM uslugama, nalazi na međuresornom usaglašavanju u Sekretarijatu za zakonodavstvo. Nacrt zakona je prvo upućen na mišljenje Agenciji za zaštitu konkurencije čije smo pozitivno mišljenje dobili 22. septembra 2023. godine- navela je Vlaović. 

Kazala je da je Ministarstvo kulture i medija u svakodnevnoj komunikaciji sa Sekretarijatom za zakonodavstvo i da, u skladu sa njihovim sugestijama vrši korekcije i obezbjeđuje stručno-metodološko jedinstvo u procesu pripreme zakona, drugih propisa i opštih akata u skladu sa Pravno-tehničkim pravilima za izradu propisa. 

- Nakon uvrštavanja svih sugestija Sekretarijata za zakonodavstvo u tekst Predloga, isti će biti upućen Ministarstvu finansija, Ministarstvu državne uprave, Zajednici opština Crne Gore, Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma, Ministarstvu pravde i Ministarstvu evropskih poslova za mišljenje. Prema proceduri, Ministarstvo evropskih poslova traži sva mišljenja navedenih institucija, kao i tabelu usklađenosti Prijedloga, kako bi isti ponovo dostavilo Evropskoj komisiji na mišljenje- navela je Vlaović. 

Kazala je da je plan da sa Sekretarijatom, kojem su upućeni na mišljenje zakoni o medijima i javnom medijskom servisu RTCG, nastavi odmah rad na njima čim se završi Predlog zakona o AVM uslugama

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 11:08