Anđela Vojinović / Demokrate
25/11/2023 u 17:52 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vojinović: Optužbe protiv Perović ozbiljno narušavaju integritet ASK

Ovakvi slučajevi ne samo da dovode u pitanje nezavisnost ovih institucija, odnosno pravosuđa, o kojoj smo već više puta govorili, već i podrivaju temelje vladavine prava, istakla je poslanica Demokrata

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) ponovo je suočena s ozbiljnim optužbama koje kompromituju svaki dalji rad njene direktorice Jelene Perović, kazala je Anđela Vojinović, poslanica Demokrata u Skupštini Crne Gore.

- Prema navodima, Perović, koja je u to vrijeme bila predsjednica Osnovnog suda na Cetinju, redovno je tokom 2019. i 2020. godine, izvan propisanih procedura, izvještavala predsjednicu Vrhovnog suda, Vesnu Medenici, o postupcima koji se vode, uključujući preporuke o pritvaranju i zapošljavanju, pri čemu se čak i izvinjava što joj u jednom slučaju nije prihvaćen sporazum o priznanju krivice, a pritom je obavještava je ko je konkurisao za koje pozicije u pravosuđu - kazala je Vojinović.

Ističe da ovi navodi predstavljaju ozbiljno narušavanje integriteta Agencije, čija je osnovna svrha borba protiv korupcije i koju moraju voditi neukaljani pojedinci koji su apsolutno spremni da u svakom momentu nezavisno i nepristrasno rade.

- Ovakvi slučajevi ne samo da dovode u pitanje nezavisnost ovih institucija, odnosno pravosuđa, o kojoj smo već više puta govorili, već i podrivaju temelje vladavine prava - istakla je poslanica Demokrata.

Takođe, ističe, ako je gospođa Perović na ovaj način bila spremna da kao predsjednica Osnovnog suda "raportira" Vesni Medenici koja je optužena za teška krivična djela, šta nam, odnosno, ko nam to garantuje da se slična pojava ne dešava i dan danas, samo sa mjesta direktorice Agencije za sprečavanje korupcije?

- Svjedoci smo brojnih, i u najmanju ruku, sumnjivih odluka koje su donijete  od strane direktorice ASK-a, u proteklom periodu. Da li se može ispostaviti da su i one bile plod "raporta" nekom iz bivšeg režima?

Nivo podaničkog odnosa direktorice ASK-a prema optuženoj bivšoj predsjednici Vrhovnog suda koji se jasno primjećuje u ovim navodima, skandalozan je i sam po sebi potvrđuje da smo ranije na najvažnim mjestima u najvažnijim institucijama, umjesto sluga građana, imali klasične sluge režima - navodi Vojinović.

ASK je, kako je istakla Vojinović, ključna institucija u očuvanju povjerenja građana u institucije, transparentnost i borbu protiv svakog oblika korupcije u društvu.

- U svjetlu ovih navoda i optužbi, pozivamo na hitnu i temeljnu istragu radi utvrđivanja svih činjenica. Važno je očuvati kakav-takav integritet Agencije, koji je, nažalost, višegodišnjim uplitanjem bivšeg režima u njen rad već odavno debelo i ozbiljno poljuljan. Smatramo da je potrebno osigurati odgovornost za svako ponašanje koje se pokaže neetičkim ili nezakonitim - saopštila je poslanica Demokrata.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

27. april 2024 09:55