foto ministarstvo kulture - tamara vujović / - FOTO MINISTARSTVO KULTURE - TAMARA VUJOVIć
09/11/2023 u 11:07 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vujović: Nalazi Evropske komisije u potpunosti potvrđuju misiju MKM-a

Pojačaćemo napore da postignemo vidljiv napredak kada je riječ o slobodi izražavanja, jer nema zdravog demokratskog društva bez jakog medijskog sektora i medijskog pluralizma, najavila ministarka kulture i medija

Nalazi Evropske komsije o napretku Crne Gore u oblasti medija potpuno su u skladu sa opredjeljenjem Ministarstva kulture i medija da aktivno i posvećeno djeluje kako bi se riješili svi slučajevi napada na novinare, a prijedlozi medijskih zakona što prije bili usvojeni, poručila je ministarka kulture i medija dr Tamara Vujović. 

U Izvještaju Evropske komisije o napretku Crne Gore navodi se da postoji poboljšanje kada je riječ o zaštiti novinara i drugih medijskih radnika, ali da tek treba postići opipljive rezultate kada je u pitanju rješevanje starih slučajeva napada na novinare. 

- Nalazi Evropske komisije su u potpunosti u saglasju sa našim opredjeljenjem da ohrabrujemo i snažno podržavamo rad nadležnih organa u procesuiranju slučajeva napada na novinare, jer se kažnjavanjem počinalaca šalje poruka da su napadi na novinare i medijske radnike nedopustivi i da će uvijek biti sankcionisani. Potrebno je da kontinuirano radimo na prevenciji i podizanju svijesti o nedopustivosti ugrožavanja bezbjednosti medijskih radnika - poručila je Vujović. 

U Izvještaju je konstatovano da je usvojena Medijska strategija, kao i da je prethodna Vlada uključila civilno društvo i medijske aktere u izradu nacrta medijskih zakona, ali da proces nije finalizovan.

Vujović je poručila da će se aktivno zalagati da se ti prijedlozi što prije nađu pred poslanicima.

- Novi set medijskih zakona će sadržati najnoviju EU direktivu, obezbijediće snažan medijski sektor, proizvodnju sopstvenog sadržaja i medijski pluralizam. Pojačaćemo napore da postignemo vidljiv napredak kada je riječ o slobodi izražavanja, jer nema zdravog demokratskog društva bez jakog medijskog sektora i medijskog pluralizma. Takođe, uložićemo dodatni napor kako bi pružili efikasan odgovor na izazove lažnih vijesti i dezinformacija, koje predstavljaju ne samo crnogorski, već i globalni problem", jasna je Vujović.

Poručila je da će se, kada je o kulturi riječ, u narednom periodu zalagati da usvojeni Nacionalni program razvoja kulture 2023-2027, kojim se sistemski utvrđuju pravci djelovanja i načini sprovođenja kulturne politike, bude primijenjen u praksi.

- U Izvještaju je prepoznato da je Ministarstvo kulture i medija nastavilo sa podizanjem svijesti o mogućnostima za građane Crne Gore u okviru programa EU "Kreativna Evropa" za period od 2021. do 2027. godine, što će biti slučaj i u narednom periodu - kazala je Vujović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 16:30