/ FOTO MINISTARSTVO KULTURE - TAMARA VUJOVIć
25/11/2023 u 16:48 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vujović: Stojimo čvrsto uz sve žene i djevojčice koje su bile žrtve nasilja

Radimo zajedno na izgradnji društva koje ne toleriše nasilje nad ženama, jer svaka od nas zaslužuje pravo na slobodu, bezbjednost i dostojanstvo, istakla je Vujović

 

Snažno se pridružujemo globalnom pokretu smanjenja nasilja nad ženama, stojimo čvrsto uz sve žene i djevojčice koje su bile žrtve nasilja, sa obećanjem da ćemo uraditi sve sto je u našoj moći da se ovoj društveno razarajućoj realnosti stane na kraj, saopštila je ministarka kulture i medija Tamara Vujović.

- Kao ministarka kulture i medija, imam privilegiju da dijelim prostor sa mnogim talentovanim ženama koje doprinose kulturi i medijima u Crnoj Gori. Žene u kulturi svojim angažovanim izrazom i jezikom umjetnosti govore o ovoj tematici, ukazuju na nasilje i prikazuju njegovo stvarno lice sa ciljem veće uključenosti cjelokupne zajednice. Kao ljekar, po profesiji, svjesna sam činjenice kolike posljedice pretrpljeno nasilje, ostavlja na fizičko i psihičko zdravlje njih i njihovih porodica. Mnogi slučajevi nasilja ostanu neprijavljeni, ili budu prijavljeni kasno nadležnima. Žena pati u svoja 4 zida, kao u priči ‘‘Zlostavljanje‘‘ Iva Andrića. Zato, imamo obavezu da o tome govorimo, da žene u javnom prostoru osvjetljavaju ovaj problem, ohrabrujemo žene da iznose iskustva, dijelimo priče, da se tako osnažujemo, povezujemo i jačamo jedna drugu. Kultura i mediji igraju ključnu ulogu u oblikovanju javnog mnjenja i normi. Moramo zajedno raditi na stvaranju takvog zivotnog i medijskog prostora u kome nema mjesta nasilju nad ženama, gdje svaka žena može živjeti slobodno i bez straha, i doseci svoje pune potencijale. Zajedno stvarati podržavajući ambijent sa nultom tolerancijom na bilo koju vrstu nasilja nad ženama- navela je ona.

Važno je, kako poručuje, da gajimo atmosferu u društvu koja podstiče dijalog i promjenu  ukorijenjenih stavova - "nasilje se trpi, da ne čuju komsije"  ‘‘u opisu posla političarke je da je izloženija napadima".

- U tome ključnu ulogu imaju i mediji, koji imaju obavezu da promovišu jednakost polova i tako sto će dati veći prostor ženama u programima, što će praviti tematske emisije o ovoj teskoj temi. Kroz Fond za medijski pluralizam finansiramo veću produkciju i raznovrsnost društveno odgovornih sadržaja. Ova politika rodne ravnopravnosti i nulte tolerancije na nasilje nad ženama, gradi se kroz cijeli sistem politika u svakom segmentu društva. U našem radu moramo istraživati nove načine kako bismo podigli svijest o posljedicama nasilja. Edukacija i informisanje ključni su instrumenti u prevenciji nasilja i stvaranju društva koje cijeni svakog pojedinca. Radimo zajedno na izgradnji društva koje ne toleriše nasilje nad ženama, jer svaka od nas zaslužuje pravo na slobodu, bezbjednost i dostojanstvo- istakla je Vujović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. februar 2024 09:22