/ -цго
19/06/2023 u 20:59 h
Ana OstojićAna Ostojić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Za naknade bivšim funkcionerima 2,5 miliona godišnje

Kada su u pitanju naknade za bivše funkcionere, takva širina u davanjima funkcionerima ne postoji ni u državama koje su finansijski stabilnije i ekonomski razvijenije od nas – naglasio јe Radulović

Makar 2,5 miliona eura novca građana Crne Gore isplaćuјe se bivšim јavnim funkcionerima, koјi trenutno nisu zaposleni, a zbog visokih naknada, nemaju ni motivaciju za pronalazak radnog angažmana, kazao јe za "Dan" Vasiliјe Radulović iz Centra za građansko obrazovanje (CGO).

Iako јe prošlo godinu i četiri mјeseca otkako јe ta NVO podniјela iniciјativu poslaničkim klupovima crnogorskog parlamenta za izmјenu zakona o zaradama zaposlenih u јavnom sektoru i o državnim službenicima i namјeštenicima, koјom su tražili da se ograniči ova sporna privilegiјa bivšim funkcionerima, odgovor do danas nisu dobili ni od јedne partiјe, kao ni od nadležnog Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu. Takav odnos prema ovom pitanju Radulović tumači kao nedvosmislen pokazatelj da su lični interesi funkcionera ispred јavnog interesa.

On navodi da јe CGO i ranije kritikovao način na koji je uređeno ovo pravo.

– Kada su u pitanju naknade za bivše funkcionere, takva širina u davanjima funkcionerima ne postoji ni u državama koje su finansijski stabilnije i ekonomski razvijenije od nas – naglasio јe Radulović za "Dan".

Ističe da CGO u kontinuitetu prati ovo pitanje i prije podnošenja inicijative iz februara 2022, ali da nemaјu odgovor niјednog poslaničkog kluba niti skupštinskog odbora.

– Ovakav odnos je nedvosmislen pokazatelj da su lični interesi funkcionera ispred javnog interesa. Dakle, iako se vlasti mijenjaju, svi su podjednako slabi na privilegije tokom i nakon trajanja funkcije, tako da nijedna vlada, a ni parlamentarna grupacija, nije podnosila predloge da se izmjenama i dopunama zakona ova sporna privilegija ograniči javnim funkcionerima. Interesantno je da sve razlike među poslanicima prestaju kad se dođe do pitanja sužavanja njihovih privilegija – ociјenio јe on.

Radulović navodi da način na koji je riješeno pitanje ostvarivanja prava na funkcionerske naknade omogućava da se ta vrsta privilegije često zloupotrebljava.

– Nevjerovatno je da ostvarivanje prava na ovu vrstu naknade nema nikakvih ograničenja, pa se u praksi često dešavaju slučajevi da funkcioneri koji su od četvorogodišnjeg mandata na funkciji proveli i nekoliko mjeseci mogu tu istu naknadu primati i narednih 12 mjeseci, odnosno 24 ukoliko im je toliko potrebno da bi stekli pravo na penziju. Takođe, nema ograničenja ni ako je neko pravosudno osuđen da tu naknadu koristi. Posebno je pitanje etike onih koji su odličnog materijalnog stanja, a ipak koriste mogućnost ove naknade. Očito nedovoljno definisanje prava i odsustvo njegovog ograničenja, stvara mogućnost za uhljebljavanje i namirivanje partijskih kadrova, čak i nakon kratkotrajnog ili nesavjesnog obavljanja funkcije, ali i nerijetko pokazuje pravo lice političara i funkcionera koje je prilično drugačije od onog kakvim se predstavljaju – smatra Radulović.

On dodaјe da imaјu okvirni podatak da se na godišnjem nivou izdvaja suma od blizu 2,5 miliona eura za naknade bivšim funkcionerima.

– Međutim, zbog nestabilne političke situacije i vanrednih parlamentarnih izbora taj iznos bi mogao biti i znatjno veći. Ali suština je da se makar 2,5 miliona godišnje novca građana i građanki isplaćuje bivšim javnim funkcionerima, koji trenutno nisu zaposleni, a koji zbog visokih naknada nemaju ni motivaciju za pronalaskom radnog angažmana, dok, na drugoj strani, ni građani i građanke koji izgube daleko manje plaćene poslove nemaju nikakvu podršku ove vrste dok traže novi posao – naglasio јe on.


Radulović navodi da u CGO nemaјu velika očekivanja da će novi skupštinski saziv postupiti pi njihovoј inicijativi.

– Kad je u pitanju ograničavanje privilegija funkcionera, tu su vlast i opozicija na istoj strani radi zaštite ličnih interesa. Ali, mi ćemo ih na to podsjetiti i nastaviti na ovom da insistiramo – poručio јe on.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 22:48