Apelacioni sud / - DAN
29/03/2024 u 18:12 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Za sudije Apelacionog suda izabrane Raičković i Milanović, Savić nije prošao

Sudski savjet donio je odluku da se za sudije Apelacionog suda Crne Gore, izaberu Dijana Raičković, dosadašnja sutkinja Privrednog suda Crne Gore i Zorica Milanović, dosadašnja specijalna tužiteljka.

Kako je saopšteno, Sudski savjet obavio je intervju sa kandidatima prijavljenim na javne oglase za izbor po jednog sudije Apelacionog suda. Razgovarano je sa Vojislavkom Vuković Goločevac, sudijom Višeg suda u Podgorici, Gazmendom Kalbrezijem, sudijom Osnovnog suda u Ulcinju, Predragom Krstonijevićem, sudijom Višeg suda u Podgorici, Zoricom Milanović, specijalnom tužiteljkom, Draganom Mrdakom, sudijom Višeg suda u Bijelom Polju, Dijanom Raičković, sudijom Privrednog suda Crne Gore i Borisom Savićem, predsjednikom Višeg suda u Podgorici.

Savić konkurisao za Apelacioni sud

- Nakon sprovedenog zakonskog postupka i utvrde rang liste, Savjet je donio odluku da se za sudije Apelacionog suda Crne Gore, izaberu Dijana Raičković, dosadašnja sutkinja Privrednog suda Crne Gore i Zorica Milanović, dosadašnja specijalna tužiteljka. Takođe, Savjet je sproveo intervju sa kandidatima prijavljenim na javni oglas za izbor pet sudija sudova za prekršaje, a koji su shodno zakonskoj proceduri ostvarili potreban broj bodova na testiranju, odnosno imaju ocjenu sa pravosudnog ispita, i to sa Danilom Vukojičićem, Slađanom Guberinić i Mirjanom Ivanović. Na osnovu utvrđene rang liste, Savjet je donio odluku da se za kandidate za sudije sudova za prekršaje izaberu Mirjana Ivanović, Slađana Guberinić i Danilo Vukojičić, i biće upućeni na inicijalnu obuku u Centar za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu u trajanju od devet mjeseci - piše u saopštenju.

Savjet je obavio i intervju sa Srđanom Klikovcem, predsjednikom Osnovnog suda u Kotoru, koji je bio jedini kandidat na javni poziv za izbor zamjenika člana Komisije za polaganje pravosudnog ispita. Sudija Klikovac je imenovan za zamjenika člana navedene Komisije, dodaje se. 

- Savjet je usvojio prosječna mjerila kvaliteta i kvantiteta rada za Apelacioni sud Crne Gore, Upravni sud Crne Gore, Privredni sud Crne Gore, Viši sud za prekršaje Crne Gore, više sudove, osnovne sudove i sudove za prekršaje za 2023.godinu. Na sjednici je data saglasnost na Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Osnovnog suda u Danilovgradu - navodi se u saopštenju. 

Usvojen je i Izvještaj Centralne popisne komisije o sprovedenom popisu imovine Sudskog savjeta. 

Donijeta je odluka da se raspiše javni oglas za popunjavanje jednog upražnjenog mjesta u Privrednom sudu, kao i interni oglas za popunjavanje upražnjenog mjesta u Osnovnom sudu na Cetinju.

- Donijeta je odluka da se ponovo raspiše (osmi) javni oglas za izbor predsjednika Vrhovnog suda, i ujedno Sudski savjet apeluje na sudije Vrhovnog suda da prilikom izjašnjavanja i glasanja na Opštoj sjednici odgovorno utvrde predlog kandidata i omoguće Savjetu da izvrši izbor predsjednika Vrhovnog suda, kako bi konačno Crna Gora ispunila jedno od ključnih privremenih mjerila u pregovaračkom poglavlju 23 -istaknuto je u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. maj 2024 22:37