/ - FOTO: ZHPCG
27/07/2023 u 11:47 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zavod za Hitnu medicinsku pomoć dobio sanitetsko vozilo

Sanitetsko vozilo obezbijeđeno je iz Projekta 88 Evropske unije, u kome učestvuje i Zavod za hitnu medicinsku pomoć, uz podršku Ministarstva zdravlja

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić predao je ključeve novog sanitetskog vozila rukovodiocu jedinice Zavoda zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Bijelom Polju.

Sanitetsko vozilo obezbijeđeno je iz Projekta 88 Evropske unije, u kome učestvuje i Zavod za hitnu medicinsku pomoć, uz podršku Ministarstva zdravlja. Projekat se odnosi na pružanje pomoći u slučaju nuklearno - hemijsko - biološkog  akcidenta. Vrijednost vozila je 53.850 eura bez PDV-a.

image
- FOTO: ZHPCG HITNA

Ministar zdravlja, Dragoslav Šćekić, zahvalio je partnerima iz EU na pomoći i istakao značaj pripremljenosti sistema zdravlja za eventualne krizne situacije.

- akođe podrška i pohvale za Zavod za hitnu medicinsku pomoć i direktora Nikovića, koji  sa svojim timom uspješno vodi projekat i stvara uslove da naš Zavod bude prva  ustanova koja će biti opremljena za adekvatno reagovanje u vanrednim situacijama koje se odnose na  hemijsko biološko radiološke i nuklearne akcidente-  kazao je Šćekić.

Ministar je izrazio nadu da će se  sanitetsko vozilo koje je dobila jedinica u Bijelom Polju što manje koristiti ali i da će u slučaju potrebe ono značajno olakšati rad medicinskim ekipama koje su često na terenu i obavljaju najvažnije zadatke u zaštiti zdravlja onih kojima je pomoć najpotrebnija.

- Naša je želja da nam ova oprema nikada ne zatreba i vjerujemo da će tako i biti, ali je uvijek bolje biti spreman na potencijalne prijetnje i brzu reakciju ako do krize dođe. Za zdravstvenu sigurnost naših građana važna je spremnost. Upravo nas ovakvi projekti čine sigurnijim- zaključio je Šćekić.

image
- FOTO: ZHPCG

Vozilo je Zavodu isporučio Naučno-tehnološki centar u Ukrajini. Iz Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori poručili su da novo sanitetsko vozilo, nabavljeno u okviru projekta, predstavlja ključnu prekretnicu u jačanju sposobnosti Crne Gore za reagovanje u slučaju katastrofa i hitne medicinske pomoći.

- Najsavremenije vozilo hitne pomoći biće isključivo posvećeno CBRN hitnoj medicinskoj upotrebi, jačajući kapacitet Centra za obuku u slučaju katastrofa i hitne medicinske pomoći u Crnoj Gori. Obezbjeđivanjem ove esencijalne CBRN opreme, STCU ima za cilj da podrži unapređenje nacionalnih i regionalnih institucija za obuku i pružalaca nacionalnih službi hitne medicinske pomoći- saopštili su iz Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

Direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Vuk Niković istakao je značaj pomoći partnera iz Evropske unije.

- Obnova voznog parka je jedan od prioriteta da bi usluga hitne medicinske pomoći bila adekvatna i na vrijeme. Približavanje standardima Evropske unije je prioritet menadžmenta Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore. Zavod postaje jedina zdravstvena ustanova koja učestvovanjem u projektu EU P88  i nakon realizacije istog postaje jedina zdravstvena ustanova koja će imati obučen kadar i opremu za rekaciju u hemijsko – biološki - nukleranim radiološkim akcidentima- poručio je direktore Zavoda dr Niković.

Zavod će iz Projekta 88, uz podršku Ministarstva zdravlja, dobiti i opremu za CBRN zaštitu, kao i opremu za trening. Time će uskoro postati prva zdravstvena ustanova u Crnoj Gori koja posjeduje opremu za CBRN zaštitu. U sklopu projekta obučeno je pet instruktora (dva doktora specijaliste urgentne medicine i tri tehničara) za obuku u slučaju Hemijsko Biološko Radiacionog akcidenta.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 00:13