Зграда РТЦГ
10/07/2021 u 13:48 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Због адвокатске тарифе, 129 запослених РТЦГ треба да плате скоро пола милиона

Предсједник Савјета РТЦГ Веселин Дрљевић казао је у изјави за "Дан" да ће то тијело урадити све што је у његовој моћи да олакша да се тај проблем на што безболнији начин ријеши, те најавио да ће о томе расправљати на првој наредној сједници тог тијела

Бивши и садашњи радници РТЦ, њих 129, треба да плате близу пола милиона еура због изгубљеног судског спора који су својевремно покренули против матичне куће и Поште Црне Горе. Представница радника јавног сервиса Јелица Пантовић за "Дан" каже да су огромни трошкови највећим дијелом условљени мелаголамским адвокатским тарифама. Најавила је да ће радници Уставном суду доставити и уставну жалбу због дискриминације.

image

Јелица Пантовић

-РТЦГ

– Радници РТЦГ су годинама издваjали од плата пет одсто за градњу репетитора и емисионих центара, за пренос програма широм Црне Горе. Онда jе деведесетих година емисиона техника издвоjена из РТЦГ и припоjена Пошти Црне Горе, чиjи jе jедан дио приватизовао Телеком. Радници коjи су били везани за емисиону технику добили су ваучере и, на основу њих, новчане накнаде. Остали радници су се осjетили оштећеним, jер су у ту технику улагали сви. Покренули су поступак против РТЦГ и Поште, коjи jе послиjе преформулисан и односио се на РТЦГ и Телеком. Таj поступак, у коjем се на страни тужилаца налазило између 400 и 500 радника, вођен jе дуги низ година. Владало jе еуфорично расположење радника, али jе имало за последицу да су многи од њих касниjе оспоравали пуномоћjе дато адвокату. Тврдили су да су им потписи били фалсификовани, вjероватно из разлога да се постигне масовност радника у утужењу, наводи Пантовић.

Додала је да је та чињеница значаjна jер се трошкови тог диjела поступка касније лиjепе на трошкове новог поступка коjи jе 129 радника покренуло 2016. године.

– Оваj нови поступак, за коjи су радници канцелариjи Марковић – Драговић дали поjединачна пуномоћjа, овjерена у суду, нико не доводи у питање. Оваj поступак jе, по свим судским инстанцама, негативно риjешен, а захтjев 129 оштећених радника оциjењен као неоснован. Радници мисле да главни разлог за то лежи у чињеници да "баук афере 'Телеком'" влада црногорским правосуђем. Оно што пада у очи jе факат да се судиjе разних инстанци ниjесу осврнуле на непримjерено високе трошкове поступка коjе треба да сносе бивши и садашњи радници РТЦГ, за коjе се зна да имаjу мале плате и пензиjе. Судиjе су морале узети у обзир животни стандард и примања у Црноj Гори, а не допустити да се трошкови поступка посматраjу и утврђуjу као да се ради о државама попут Шваjцарске и САД. Радници се осjећаjу изиграним, овог пута од црногорског правосуђа, jер треба да плате РТЦГ 255.253 еура и Телекому 191.441 еуро, што заjедно чини суму од 446.694 еура (са каматом више од пола милиона еура), упозорава Пантовић.

Наглашава да то нијесу реални трошкови поступка, већ надувана адвокатска тарифа.

– Ево примjера из овог спора за 129 радника: 20 одржаних рочишта x 150 = 3.000 еура, 11 одложених рочишта x 75 = 825 еура, пет жалби x 300 = 1.500 еура, укупна сума = 5.325 еура + ПДВ. Повећање оваквих реалних трошкова до астрономских вриjедности могуће jе зато што у актуелноj адвокатскоj тарифи постоjе два начина обрачунавања трошкова. Примjена тарифног броjа 11 из прелазних одредби на спорове са великим броjем учесника коjи су раниjе започети омогућава да се реални трошкови множе броjем учесника. Ово имплицира неосновано богаћење адвоката, jер одговараjуће услуге у тоj вриjедности ниjесу никоме пружене. А са друге стране, отвара простор за све могуће коруптивне активности у оквиру судског система, jер тешко jе помислити да ће пола милиона еура отићи у руке двоjице адвоката, каже Пантовић.

Креативни за баснословне зараде

Пантовић оцјењује да је јасно је да је Aдвокатска комора била веома креативна у начину како остваривати на регуларан начин, кроз тарифу, баснословне зараде али је проблем што државни органи, који су ту тарифу одобрили, Влада или ресорно министарство, нијесу зауставили, како каже, овакву незајажљивост адвоката, непримјерену црногорским друштвено економским приликама.

– У бројним процедурама везаним за доношење или измјену прописа могу се догодити пропусти који ће у пракси производити велике штете, али то не значи да се они не могу отклонити. То се и у овом случају очекује од надлежним институција, закључује Пантовић.

На листи од 129 радника РТЦГ налазе се и програмски људи, коjи су се кроз протеклих 40 година дружили са гледаоцима и слушаоцима: Борислав Раjичевић, Славко Шепић, Митра Jакић, Василиjе Кнежевић, Jелица Пантовић, Драгица Лалатовић,Мариjа Ивановић, Милан Шћекић, Жељан Шоћ, Росанда Ковиjанић... На листи има и радника који су у међувремену преминули.

Подсјећа да су у првостепеноj пресуди из 2017. године обрачунати трошкови поступка, али да су радници сматрали да поступак тече даље и да може доћи до измjене висине трошкова.

– Након затишjа од неколико година, 10. jуна ове године, тужиоцима у спору – радницима РТЦГ, почеле су да пристижу поруке из банака да су им рачуни за плате и пензиjе блокирани у висини од 6.700 еура. Радници РТЦГ су сазнали да jе менаџмент те медиjске куће исплатио свог адвоката, те да сада настоjи ту суму кроз извршни поступак да наплати од радника. Сазнало се такође да jе пресуда постала правоснажна 2018. године и извршна jануара 2019, о чему раднике ниjесу обавиjестили ни адвокати, коjима су дали пуномоћjа, ни менаџмент, коjи jе пресуду држао по страни и пуштао да расте камата и да се трошкови само према РТЦГ троструко повећаjу. Радници и пензионери РТЦГ су истраjни у намjери да се кроз институциjе и правосудни систем нађе одговараjуће рjешење за оваj велики проблем, закључује Пантовић.

Предсједник Савјета РТЦГ Веселин Дрљевић казао је у изјави за "Дан" да је упознат са тим проблемом запослених. Поручио је да ће то тијело урадити све што је у његовој моћи да олакша да се тај проблем на што безболнији начин ријеши, како за раднике, тако и за јавни сервис.

– То ће бити једна од тачака дневном реда предстојеће сједнице Савјета јавног сервиса, најавио је Дрљевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 11:20