Небојша Медојевић / Фејсбук
07/05/2021 u 11:45 h
Aleksandra BoškovićAleksandra Bošković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Медојевић: Проблем са Термоелектраном рјешавати без популизма

Потребна је највећа мобилизација свих државних установа да се нађе излаз из ситуације, тврди лидер ПзП-а

Проблем са Термоелектраном (ТЕ) Пљевља и Енергетском заједницом (ЕЗ) требало би рјешавати водећи рачуна о дугороцним интересима земље, без популизма и брзих и лоших решења, саопштио је предсједник Покрета за промјене (ПзП) Небојша Медојевић.

Он је казао да ова генерација политичара нема право на грешку и прихватање краткорочних, погрешних, популистичких и лоших решења, јер је у игри будућност нације и државе.

- Сваки спор са ЕЗ око наших обавеза из уговора могао би скупо коштати државу и угрозити, можда и посљедњу реалну шансу, за развој и опоравак и просперитет грађана", навео је Медојевић у саопштењу.

Он сматра да је потребна највећа мобилизација свих државних установа да се Министарству капиталних инвестиција и Електроприврди (ЕПЦГ) помогне да нађу излаз из те ситуације.

- Могућност поузданог и легалног рада ТЕ Пљевља је од критичног значаја за туристичку сезону, реализацију предложеног буџета, сигурност радних мјеста људи у Пљевљима и Kомбинату алуминијума (KАП), као и многих других у Црној Гори. Надамо се да ће до краја године почети да се користи још један велики потрошач електричне енергије - ауто-пут. И ту је сигурност снабдијевања струјом суштински важна", поручио је Медојевић.

Он је подсјетио да је Влада, током претходних дана, донијела више закључака у вези са будућности ТЕ и црногорскх обавеза из уговора са ЕЗ.

-Влада је овластила ЕПЦГ и ресорно Министарство да нађу рјешење за огроман ризик за сигурност снабдијевања електричном енергијом, усљед околности да је ТЕ Пљевља утрошила легално расположиве радне сате. Желим да вјерујем да ће колеге из ЕПЦГ и Министарства учинити све што је у њиховој моћи да очувају сигурност снабдијевања, радна мјеста и финансијску стабилност Црне Горе", навео је Медојевић.

Он је поручио да се мора учинити све што је могуће да се промовише владавина права и строго поштовање преузетих међународних обавеза, а тако и подржи даљи напредак у придруживању Европској унији (ЕУ).

Медојевић је саопштио да је у прошлој години цијена струје на европским берзама била врло повољна.

- На берзи у Будимпешти просјечне дневне цијене су током 299 дана биле испод производне цијене ТЕ Пљевља. Услед пандемије, на тржишту је било обиље понуде струје, гаса и нафте, по повољним цијенама. Потрошња у Црној Гори није била велика јер, нажалост, ни прошлогодишња туристичка сезона није била добра. ТЕ Пљевља је ипак радила највећи број пуних радних сати икада и потрошила дођељени број сати-, објаснио је Медојевић.

Он је рекао да "сви знамо ко је довео до ове ситуације са ТЕ Пљевља" и да ту нема никаве кривице ЕУ.

Према ријечима Медојевића, ЕУ је омогућила приступ отвореном тржишту, инвестирала у далеководе у цијелом региону, док је установа за алокацију прекограничних капацитета за пренос електричне енергије смјештена у Црној Гори.

- Под управом пораженог режима, Црна Гора и ЕПЦГ нијесу користили те могућности на прави начин. Другим ријечима, током 2019. и прошле године је учињено све што се могло да се пут Црне Горе ка ЕУ отежа или онемогући и да земља дође у ситуацију да крши своје међународне обавезе- тврди Медојевић.

Црна Гора, како је рекао, коначно мора да се представи као солидни и одговорни партнер ЕУ, који поштује своје међународне обавезе и који је спреман да са Унијом гради нову развојну платформу на зеленој енергији и поштовању људских права.

Медојевић је рекао да су из Европске комисије (ЕK) прије неколико дана позвали све државе у Европи да направе планове чијом ће се реализацијом емсија угљен-диоксида смањити 55 одсто до 2030. године.

- У том свјетлу треба посматрати и ову ситуацију са ТЕ Пљевља. Нови, амбициозни, национални енергетски и климатски план, је једини прави начин да се запосле људи у Пљевљима, да се настави крупним корацима ка ЕУ и да се осигура снабдевање енергијом по разумним цијенама- закључио је Медојевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 16:23