Dritan Abazović / - FOTO: VLADA CG
04/05/2024 u 11:52 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Abazović: Država od trajekta za godinu prihodovala više od osam miliona eura

Predsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović je kazao da je država od trajekta za godinu prihodovala više od osam miliona eura.

Podsjetio je da je 5. maja godinu dana otkako je država počela naplaćivati usluge trajektne linije Kamenari - Lepateni.

- Za taj period prihodovano je preko 8.000.000 eura, tačnije 8.183.724 eura, zaključno sa 1. majem 2024. godine - objavio je Abazović na društvenim mrežama.

- Ukoliko oduzmemo fiksne troškove koji na mjesečnom nivou iznose oko 150.000 eura i naravno amortizaciju, čisti profit države odnosno JPMD koji upravlja linijom, veći je od 4.000.000 eura u prvoj godini poslovanja. To je nevjerovatnih 20 puta više nego što je država dobijala kada je linijom upravljala privatna kompanija bliska bivšem režimu (plaćali oko 200.000 eura godišnje koncesije) - dodao je.

Ukazuje da je država za godinu zaradila više nego za prethodnih 20 godina.

- Zamislite sada situaciju da je država kojim slučajem prethodne dvije decenije upravljala linijom, kolika bi zarada bila i šta bi sve moglo da se izgradi za taj novac - naveo je Abazović.

Abazović: Kad nama u opoziciji dosadi doći će 45. Vlada

Ističe da država u ovom trenutku posjeduje osam brodova, a da prije preuzimanja linije nije imala nijedan brod u svom vlasništvu.
- Za očekivati je da ova godina bude još uspješnija u poslovnom smislu, jer pojedini troškovi koji su se javili usljed preuzimanja linije više neće postojati - rekao je Abazović.

Kaže da je jasno zašto su se neki "grčevito borili da do ovoga ne dođe".

- Eto, nakon velike propagande i galame, sa kojima smo se od samog starta suočili, ostaće zapisano da je ovo bio jedan od najboljih poslovnih poduhvata države, sa najbržim trendom povraćaja investicije. To je i najbolji odgovor na svaku tešku riječ koja je upućena 43. Vladi ili meni lično, jer je sada je svakome jasno zašto su se pojedinci i određene grupe grčevito borili da do ovoga ne dođe i da trajekt suprotno zakonu ostane u rukama privatnika - napisao je Abazović.

Zahvalio se doskorašnjem predsjedniku Upravnog odbora Morskog dobra, Blažu Rađenoviću, "od koga je i krenula cijela ideja", direktoru Mladenu Mikelju i svim zaposlenima u tom javnom preduzeću, kao i bivšoj ministarki Ani Novaković Đurović i svim ostalim ministrima iz prethodne Vlade, "na efikasnim odlukama koje su služile isključivo zaštiti nacionalnih interesa i punjenju državne kase".

- Takođe, posebnu zahvalnost dugujemo kompaniji YU-BRIV koja je nesebično i bez ikakve nadoknade ustupila svoj trajekt ‘Vasilije‘ na korišćenje svim građanima i tako spriječila obustavu saobraćaja uslijed neodgovornosti dotadašnjeg prevoznika. Ruka pravde ne staje, a rezultati sami govore svakog dana u svakom segmentu. Tu smo da se takmičimo u dobru - kazao je Abazović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
13. jun 2024 16:03