Akcija za socijalnu pravdu / - ASP
15/09/2023 u 14:08 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Akcija za socijalnu pravdu uputila DRI više preporuka

Oni smatraju da bi DRI trebalo da se pozabavi i Vladinom kupovinom akcija u nizu državnih preduzeća, poput Luke Bar, ili drugih privrednih subjekata, kao Montenegroberza, ali i kupovinom kroz stečaje, kao u slučaju Capital plaze u Podgorici, ili propale pilane na Žabljaku

Akcija za socijalnu pravdu (ASP) je, u okviru javne rasprave, uputila Državnoj revizorskoj instituciji (DRI) više preporuka za sprovođenje revizija u narednoj godini.

ASP je, kako su kazali njeni predstavnici, predložila da se DRI pozabavi raskidom hedžing aranžmana za kredit kojim se finansira dionica autoputa Smokovac-Mateševo, čime je država od januara naredne godine ponovo izložena valutnom riziku, jer će sljedeću ratu plaćati u dolarima.

- Ministarstvo finansija proglasilo je tajnim podatke o raskidu hedžing aranžmana, koji je donio bitnu uštedu u plaćanjima za dvije godine, tako da građani uopšte nemaju informacije zašto nije ispregovaran nastavak tog aranžmana. U isto vrijeme, niko ne pominje kako će država u januaru platiti sljedeću ratu i iz kojih izvora, kada je državna kasa pri izdisaju - navodi se u saopštenju ASP.

ASP je predložila i da DRI obavi reviziju kreditnih zaduženja Ministarstva finansija tokom ove godine, radi pokrivanja „rupa u budžetu“.

- Javnost je dobro upamtila kredit od 100 miliona eura, koji je ugovoren proljetos uz vrtoglavu kamatu od oko nevjerovatnih deset odsto - podsjetili su iz ASP.

Oni smatraju da bi DRI trebalo da se pozabavi i Vladinom kupovinom akcija u nizu državnih preduzeća, poput Luke Bar, ili drugih privrednih subjekata, kao Montenegroberza, ali i kupovinom kroz stečaje, kao u slučaju Capital plaze u Podgorici, ili propale pilane na Žabljaku.

ASP je predložila da DRI obavi reviziju poslovanja EPCG Solara i Morskog dobra.

- Prva firma je osnovana na nejasnim ekonomskim parametrima, a Morsko dobro je došlo u orbitu interesovanja javnosti nakon kupovine trajekata za liniju Kamenari-Lepetane, pa je potrebno utvrditi da li su ti poslovni poduhvati u javnom interesu, ili se privatni interes ugradio u državni - rekli su iz ASP.

Predlozi ASP-a su revizija troškova i zakonitosti korišćenja Vladinog aviona, putni troškovi u zemlji i inostranstvu svih ministarstava.

- To zato što državni organi na centralnom nivou troše ogromne iznose na službena putovanja, na koja se vode višebrojne delegacije, i kada postoji potreba za time, i kada nema potrebe, te se koristi svaka prilika da se pođe na puteve i uzmu dnevnice, a posljednji primjer je odlazak dvije delegacije u Njujork - saopštili su iz ASP.

ASP je preporučila DRI i provjeru ugovora o djelu u svim ministarstvima, ali i izdatke za konsultantske usluge, jer se u oba slučaja većinski radi o skrivenim zapošljavanjima, koja su „prečica“ za izigravanje zakonskih propisa i uvođenje partijskog, a ne kompetentnog kadra u upravu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 15:40