/ - RTCG
06/05/2024 u 12:58 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bivši radnici "Košute" traže razgovor sa premijerom

Bivši radnici nekadašnje fabrike “Košuta” ponovo su danas protestovali i blokirali putni pravac Cetinje – Podgorica. Saobraćaj je obustavljen u mjestu Kruševo ždrijelo do 15 časova, a novo okupljanje su najavili za četvrtak.

Očekuju da ih premijer Milojko Spajić primi na razgovor i da se dogovore modeli po kojima bi mogli biti isplaćeni i povezan im radni staž.

Predstavnica bivših radnika Dijana Vujović poručila je da nastavljaju sa protestima i da neće odustati dok ih neko iz Vlade ne primi na razgovor.

- Nastavićemo sve dok nas neko ne primi, a nadam se da će premijer imati sluha za nas i naše zahtjeve i da će nas primiti na razgovor. Protest će biti organizovan i u četvrtak kada je premijerski sat i očekujemo razgovor, naglasila je Vujović, prenosi portal RTCG.

Radnici "Košute" ne odustaјu od svoјih prava po ciјenu kazni

Pravni zastupnik radnika Petar Martinović je kazao da nakon što su pisali resornom ministru Niku Đeljošaju, a nijesu dobili odgovor, sada im predstoji da pišu svakom poslaničkom klubu i izlože situaciju.

- Ljudi koji sjede u tim klupama predstavljaju građane, pa i ove koji ovdje protestuju, tako da očekujemo da neko iz bilo koje partije iznese ovaj problem pred parlament. Nije nam bitno ko će to uraditi i očekujemo reakciju. Poslali smo Đeljošaju sve što je trebalo, i suvišno je pričati oko nekih njegovih reakcija. Nadamo se da će premijer imati sluha da nas primi i da krenemo da se dogovaramo. Ne da nas primi radi reda, jer to nema svrhu, već da se dogovaramo oko modaliteta isplata i spajanja radnog staža za 81 radnika, kazao je Martinović.

Kako je dodao 2022, riješena su neka pitanja na osnovu Sporazuma Vlade i radnika metalskog sektora, tako da se vidi da se lagano stvari mogu riješiti.

- Radi se o iznosi od 2,8 miliona eura, koji je nadostižan za sve nas, ali za Vladu Crne Gore i rješavanje problema 693 radnika je blago rečeno, smiješan iznos, kazao je Martinović.

Ukoliko ne dođe do odgovora u četvrtak, dodaje, ponovo će se okupiti ispred zgrade Vlade u Podgorici.

Napomenuo je da su od početka organizovanja protesta preminula tri radnika i da se radi o ljudima koji su u zaista teškoj situaciji i u poodmaklim godinama, pa je potrebno pokazati empatiju i razumijevanje, jer, ističe, ovo prevazilazi sve granice.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. maj 2024 14:12