centralna banka crne gore, cbcg / - SRDJAN BOLJEVIC
10/04/2024 u 17:18 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

CBCG: U Centralnom registru transakcionih računa podaci i o nerezidentima

Centralna banka Crne Gore vodi Centralni registar transakcionih računa, koji uključuje i podatke o nerezidentima, navodi se saopštenju CBCG koji potpisuje Andrija Jovović, direktor Sektora za platni promet CBCG.

On je naveo u reagovanju centralne banke Crne Gore, (CBBG) a povodom navoda u Nacrtu strategije za borbu protiv korupcije za period 2024 - 2028, koji je objavljen juče (9. aprila) iz na internet stranici Vlade Crne Gore, a u kom se navodi da „Centralna banka Crne Gore ima centralni registar rezidentnih računa, ali još uvijek nema registar nerezidentnih računa, što je ključno sredstvo za istrage koje uključuju nerezidente”.

CBCG: Neophodna snažnija saradnja na planu unapređenja zvanične statistike

- Shodno članu 65 Zakona o platnom prometu, Centralna banka Crne Gore vodi Centralni registar transakcionih računa, koji uključuje i podatke o nerezidentima. Odluka o sadržini ovog registra, koja je usklađena sa relevantnim zakonskim aktima, jasno propisuje obavezu banaka da dostavljaju podatke o transakcionim računima nerezidenata - navodi se u saopštenju Jovovića. 

Kako se dodaje, sadržinu Centralnog registra transakcionih računa, podatke koji se dostavljaju za potrebe tog registra, način dostavljanja podataka i način ostvarivanja uvida u podatke iz tog registra, propisuje Centralna banka.

- Shodno navedenom, Centralni registar transakcionih računa sadrži i podatke o nerezidentima, jer su banke, počev od 4. 8. 2021. godine, a u skladu sa Odlukom o izmjenama i dopuni Odluke o sadržini Centralnog registra transakcionih računa ("Službeni list Crne Gore", br. 053/21 od 27.05.2021) dužne da dostavljaju podatke o transakcionim računima nerezidenata - navodi direktor Sektora za platni promet CBCG. 

CBCG će, kako se poručuje u saopštenju, kroz javnu raspravu dostaviti nadležnom organu sugestije za brisanje tog dijela iz predmetne strategije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 05:09