ЦЕДИС, управна зграда / -ЦЕДИС
10/06/2022 u 18:21 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Четири фирме за годину запослиле 630 радника

Према подацима МКИ, у ЕПЦГ, ЦЕДИС-у, Луци Бар и Руднику угља на крају 2020. године била су 3.532 запослена, а на крају 2021. године 4.192, односно број запослених је увећан за 630

Четири државне компаније – Електропривреда (ЕПЦГ), Црногорски електродистрибутивни систем (ЦЕДИС), Лука Бар и Рудник угља Пљевља (РУП) за годину су запослили 630 радника. То је закључено у информацији Министарства капиталних инвестиција (МКИ) упоређивањем података од 31. децембра 2020. и 2021. године, коју је Влада јуче размотрила и усвојила. Уз информацију су усвојени и закључци којима је предвиђена смјена чланова управа у предузећима која су запошљавала велики број радника без икакве економске оправданости. Тим је фактички припремљен терен за смјене чланова борда директора у ове четири компаније, које углавном воде кадрови ДФ-а и Демократа.

– Тако jе код Електропривреде укупан броj ангажованих лица по основу уговора о раду на неодређено и одређено вриjеме, уговора о привременим и повременим пословима и уговора о дjелу увећан са 930 на 1.118, код ЦЕДИС-а са 1.375 на 1.567, код Луке Бар са 391 на 462, код Рудника угља са 866 на 1.045 – прецизирано је у информацији.

Односно, ове четири компаније су на крају 2020. године имале 3.532 запослена, а на крају 2021. године 4.192.

У МКИ, које води Ервин Ибрахимовић, утврђено је и постојање праксе да су органи управљања у предметним привредним друштвима предлагали и доносили измjене и допуне аката о организациjи и систематизациjи радних мjеста, коjе не прати одговараjућа и неопходна анализа технологиjе организациjе рада, нити анализа ефеката доношења измjена тих аката и додатног ангажовања нових запослених на финансиjске исказе и резултате у тим привредним друштвима.

Траже податке о запошљавању у вријеме Душкове владе

Предсједник Клуба посланика Демократе – Демос Борис Богдановић јуче је упутио захтјев за достављање информације од два министарства и 13 предузећа о броју запослених лица од 1. јануара 2016. до 30. августа 2020. године у државним предузећима. Тражили су и податке закључно са 31. мартом прошле године.

– Имаjући у виду да се ова тема злоупотребљава у сврху популистичке политике и реваншистичке намjере актуелне нелегитимне Владе, хаjде да видимо колико су лица запослили носиоци извршне власти владе Душка Марковића, како у редовном четворогодишњем мандату, тако и у периоду техничког мандата ДПС владе. Ови подаци биће неприкосновен доказ шта су радили они са коjима jе УРА и СНП формирала постизборни коалициони споразум, као и они коjи сада у тоj нелегитимноj Влади врше власт – навео је Богдановић.

Податке очекује у наредних 15 дана.

– Тако jе Одјељењу за унапређење корпоративног управљања 19.4.2022. на упознавање и сагласност достављен предлог измjена акта о унутрашњоj организациjи и систематизациjи код Рудника угља коjи предвиђа раст укупног броjа систематизованих радних мjеста за 393, на коjи предлог ово министарство ниjе дало сагласност, захтиjеваjући достављање детаљне анализе технологиjе организациjе рада и анализе финансиjских ефеката усваjања предложеног акта на пословање привредног друштва, достављање коjих анализа jе изостало – наведено је у информацији.

Из МКИ су указали и да је у последње вријеме дошло до наглог и неконтролисаног увећања броја запослених, што није оправдано и што може имати изразито негативне последице на резултате пословања привредних друштава.

Потпредсједник Владе Рашко Коњевић је на сједници Владе казао да је дошло до повећања броја запослених за 20 одсто, те тражио да се информација усвоји уз закључак да се промијене управни одбори у свим предузећима у којима је дошло до енормног запошљавања које се не може економски оправдати.

Потпредсједник Владе Владимир Јоковић је саопштио да је Влада ДПС-а запослила 4.700 радника од 30. августа 2020. године до 4. децембра те године, те да треба провјерити и шта су радиле претходне владе.

Премијер Дритан Абазовић је казао да имамо домаћински однос искључиво према политичким партијама.

– То је партијски, а не државни интерес – поручио је Абазовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 22:20