Dodijeljeni sertifikati ”Women on Boards” / -IRF
26/01/2024 u 13:25 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Dodijeljeni sertifikati “Women on Boards”: Osnaživanje žena za ključne pozicije u ekonomiji

Šef Kancelarije EBRD u Crnoj Gori poručio je da je učešće žena u upravljanju kompanijama i procesima odlučivanja ključno za povećanje rodne raznolikosti u privatnom sektoru

Investiciono-razvojni fond prepoznaje snagu ženskog liderstva i doprinos koji žene daju u oblasti korporativnog upravljanja i ima jasnu viziju kakve to benefite donosi jačanju ekonomskog rasta i razvoja, saopštio je predsjednik Odbora direktora Investiciono-razvojnog fonda Velizar Kaluđerović na svečanoj dodjeli sertifikata prvoj generaciji polaznica programa razvoja liderki za pozicije ekonomskog odlučivanja u Crnoj Gori  "Women on boards“. 

- Prve godine realizacije programa ostvarili smo cilj – osnažili smo, obučili u relevantnim oblastima i umrežili 21 liderku koje mogu samouvjereno i energično da daju doprinos na ključnim pozicijama u korporativnom odlučivanju - kazao je Kaluđerović.

image

Velizar Kaluđerović

-IRF

On je istakao da je realizacijom programa “Women on boards”, IRF pokazao spremnost da, ne samo investiciono, jača privredu Crne Gore, već i kreira povoljnije okruženje i stvara preduslove koji dugoročno donose velike benefite našem društvu.

Predsjednik Odbora direktora je podsjetio na brojne aktivnosti koje su doprinijele da je od 2022. godine IRF podržao oko 300 projekata u vrijednosti od oko 42 miliona mil. EUR u kojima su žene nosioci biznisa.

Šef Kancelarije EBRD u Crnoj Gori Remon Zakaria istakao da su ponosni što su doprinijeli realizaciji programa „Women on boards“, ističući da je program osmišljen u skladu sa EBRD strategijom o rodnoj ravnopravnosti. On je poručio i da je učešće žena u upravljanju kompanijama i procesima odlučivanja ključno za povećanje rodne raznolikosti u privatnom sektoru. 

image

Remon Zakaria

-IRF

- Studije su pokazale da su kompanije sa ženama u upravljanju i strukturama odlučivanja, otpornije na krize i imaju sveukupno bolje rezultate. S radošću očekujem nova izdanja programa ‘Women on boards’ svake godine - kazao je Zakaria.

Guvernerka Centralne banke dr Irena Radović inicijatorka WoB programa u Crnoj Gori istakla je u obraćanju polaznicama da su baš one i njihova inspirativna  uloga u programu siguran pokazatelj da imamo sjajan kadar među ženama u svim sferama poslovanja, u javnom i privatnom sektoru.

image

Irena Radović

-IRF

- Podstrek ste za sve nas da radimo na daljoj inkluzivnosti žena na pozicijama ekonomskog odlučivanja. Ohrabrujem vas da svoj profesionalni put nastavite, odlučno, posvećeno i profesionalno, kao i do sada, a ličnim primjerom, kroz priliku da vodim krovnu finansijsku instituciju naše države, želim da budem snažna podrška i dokaz da to možemo i da ta mjesta zaslužujemo - zaključila je guvernerka Radović.

U ime polaznica, prisutnima se obratila Adriana Husić kazavši da im je bila čast da budu dio “Women on boards” programa, ali da se iznad svega raduju prilici da sve što je građeno u prethodnih nekoliko mjeseci zajedno implementiraju.

Program „Women on boards“ je, po uzoru na zemlje EU, po prvi put realizovan u Crnoj Gori kako bi se crnogorski poslovni ambijent pripremio za predstojeće izmjene Zakona o privrednim društvima kojima se predviđa veće učešće žena na pozicijama odlučivanja do juna 2026. u skladu sa obavezujućom pravnom tekovinom EU i implementacijom ESG standarda u CG.IRF je program realizovao u saradnji sa EBRD-om i PricewaterhouseCoopers, dok su podršku programu dali su gotovo svi lideri parlamentarnih partija, članovi diplomatskog kora u Crnoj Gori, te lideri domaćih i međunarodnih privrednih asocijacija.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 09:29