Petar Đokić / - EMIJO, VLADA
10/05/2024 u 17:32 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Đokić: Republika Srpska spremna na dogovor oko Bilećkog jezera

Izražavam potpunu spremnost na razgovor i dogovor kada su u pitanju akumulacije Bilećkog jezera, saopštio je danas ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić.

Đokić je izjavu dao odgovarajući na poziv ministra energetike i rudarstva Crne Gore Saše  Mujovića od 27. marta ove godine da se preduzmu zajednički koraci u pravcu rješavanja ovog pitanja.

Đokić je dodao i da je u međuvremenu obavio određene konsultacije sa Elektroprivredom Republike Srpske.

– Spremni smo da nastavimo komunikaciju o ovom pitanju na način da usaglasimo termin sastanka kom bi prisustvovalie dvije delegacije, a u cilju pronalaska obostrano zadovoljavajućeg rješenja predmetnog pitanja – istakao je Đokić.

image

Saša Mujović i Petar Đokić

- EMIJO, VLADA

Izražavajući zadovoljstvo što je bio u prilici da na trilateralnom sastanku u Beogradu odražnom 07. marta upozna ministra Mujovića, ministar Đokić je podsjetio na “spremnost i zajedničko razumijevanje i nastojanje da unaprijedimo i proširimo saradnju unutar regiona u resornim oblastima kojima rukovodimo te pronađemo rješenja za pojedina otvorena pitanja”.

Regionalna saradnja u sektoru energetike: Mujović pokrenuo pitanje Bilećkog jezera, Crna Gora štiti Taru i NP "Durmitor"

– To se posebno odnosi na rješavanje pitanja akumulacije Bilećkog jezera i u tom smislu izražavam potpuno spremnost za razgovor i dogovor – istakao je ministar Đokić.

Pismo ministra Đokića je prvi konkretan potez u rješavanju pitanja Bilećkog jezera, koje je višedecenijsko pitanje između tri države, a najvažniji korak je napravljen na trilateralnom sastanku ministara energetike i rudarstva održanom u Beogradu na poziv ministarke energetike i rudarstva Republike Srbije Dubravke Đedović Handanović. Na sastanku je dogovorena načelna saglasnost da se svim zajedničkim potencijalima pristupa na principima saradnje I međusobnog uvažavanja, u partnerskom odnosu prijateljskih država.

Odmah nakon sastanka u Beogradu, ministar Mujović je uputio poziv ministru Đokiću da se krene u realizaciju dogovorenog, te da je najbolji test upravo Bilećko jezero.

– Pitanje Bilečkog jezera je test našeg zajedničkog kapaciteta i sposobnosti da sarađujemo, da sporna pitanja rješavamo dogovorom, uz puno uvažavanje i razumijevanje.

Budimo ta politička snaga koja je stvorila črstu osnovu za još tješnje odnose generacija koje dolaze – istakao je ministar Mujović.

O terminu sastanka dvije delegacije javnost će biti blagovremeno obaviještena.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. jun 2024 14:11