/ - NINA DRAKIć - FOTO: PKCG
11/11/2023 u 12:37 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Drakić: Značajan razvoj ekonomskih odnosa sa Sjevernom Makedonijom

Prema njenim riječima, valorizacija potencijala za saradnju se može ostvariti kroz različite projekte

Poslovni forum privrednika Crne Gore i Sjeverne Makedonije organizovan je u Privrednoj komori Crne Gore u saradnji sa Regionalnom komorom Bitolja, Ambasadom Sjeverne Makedonije, te Ministarstvom vanjskih poslova i Agencijom za investicije.

Predsjednica Privredne komore Crne Gore dr Nina Drakić je istakla značaj razvoja i unapređenja ekonomskih odnosa sa Sjevernom Makedonijom kao i višedecenijske veoma kvalitetne saradnje sa Stopanskom komorom kako na bilateralnom nivou, tako i kroz razne komorske asocijacije.

- Ekonomska saradnja Crne Gore i Sjeverne Makedonije ima značajan potencijal za obostrani rast i razvoj. Stoga smatramo da treba zajedno raditi na intenziviranju trgovinsko ekonomskih veza, a posebno u oblastima poljoprivrede, trgovine, ICT, turizma, te energetike s naglaskom na obnovljive izvore energije - kazala je Drakić.

Prema njenim riječima, valorizacija potencijala za saradnju se može ostvariti kroz različite projekte. Dvije zemlje mogu razvijati zajedničku turističku ponudu, posebno za udaljena tržišta, a kompanije mogu zajedno plasirati proizvode zahtjevnijim, evropskim kupcima. Saradnja u oblasti energetike između Crne Gore i Sjeverne Makedonije ima potencijal da donese dugoročne benefite u smislu održivosti, ekonomske efikasnosti i energetske nezavisnosti.

- Kada govorimo o jačanju ekonomske saradnje, moramo poseban akcenat staviti na kvalitet saobraćajne povezanosti. Nažalost, ona nije na potrebnom nivou i treba ići u smjeru njenog poboljšavanja - rekla je predsjednica Komore.

Ostvarena robna razmjena između dvije države je u 2022. godini iznosila je 43,3 miliona eura, 18,6% više u odnosu na prethodnu godinu, sa deficitom 29,1 milion eura. Crnu Goru je tada posjetilo 30.832 makedonskih turista, što je rast od 10,2 odsto u odnosu na 2021. Prema preliminarnim podacima, u prvih devet mjeseci ove godine zabilježeno je 11.597 posjeta turista iz Sjeverne Makedonije. Investicije iz ove države u prethodnih pet godina iznosile su ukupno 4,9 miliona eura.

image
- FOTO: PKCG

Mirko Velkovski, predsjednik Regionalne komore Bitolj je u svom uvodnom obraćanju istakao važnost zajedničkog rasta komora i ekonomija naših regija.

– Drago mi je da smo danas ovdje, jer je naša Komora vaš iskreni prijatelj i tako želimo da nastavimo, kako bismo zajedno ostvarili naše pune ekonomske potencijale – kazao je on.

Velkovski je predstavio Bitolj kao ključnu regiju u Makedoniji sa udijelom u ukupnom BDP-u od 12 odsto, podsjetivši da je on prije deset godina iznosio čak 20 odsto, te da je sada važno raditi na njegovom jačanju. On je kazao da je u ovoj regiji, koja je druga po redu najjača industrija u Makedoniji, posebno razvijena prehrambena industrija, ističući da se na godišnjem nivou proizvede preko 250 tona jabuka i 200 tona pšenice. Takođe je istakao i dobru razvijenost energetskog sektora.

– Smatram da sektor energetike ima zaista puno potencijala za razvoj na Balkanu, zato je važna dobra međusobna saradnja u ovoj oblasti i umrežavanje naših kompanija – poručio je Velkovski.

Zećir Ramčilović, ambasador Sjeverne Makedonije u Crnoj Gori, izrazio je zadovoljstvo ekonomskom saradnjom između dvije zemalje, posebno se zahvalivši predsjednici Drakić na dosadašnjem zalaganju i aktivnostima koje tu saradnju čine još održivijom i jačom.

– Ohrabrujuće je vidjeti povećanje robne razmjene između naših zemalja, iako postoji značajan suficit s makedonske strane, raduje nas što taj disbalans kompenzujemo kroz naše turiste koji posjećuju Crnu Goru – kazao je on. Dodao je da dobra ekonomska saradnja predstavlja ključni element koji donosi koristi i državama i njihovim građanima.

Ambasador Ramčilović naglasio je važnost promocije turističkih potencijala Crne Gore u Makedoniji, te istakao potrebu za unapređenjem saobraćajnih veza između regija, što će olakšati povezivanje, ne samo u oblasti turizma, već i poslovnom sektoru.

- Direktna avio linija Skoplje-Podgorica u velikoj mjeri bi doprinjela boljoj ekonomskoj saradnji i povezanosti, i nadam se da će u skorijoj budućnosti biti sluha za uspostavljanje ove linije - istakao je on.

Sanja Vujošević, Ministarstvo vanjskih poslova naglasila je izuzetno dobre bilateralne odnose između Crne Gore i Makedonije.

– Aktivan politički dijalog, kao i realizacija brojnih susreta na vioskom i radnom nivou potvrđuju posvećenost obje zemlje za dalje jačanje biltarelanih odnosa  - kazala je ona.

Vujošević je naglasila važnost prepoznavanja i valorizacije ekonomskog potencijala savezničkih država, kako bi se oni iskoristili na pravi način, te istakla da će današnji forum zasigurno doprinijeti jačanju saradnje i boljim ekonomskim odnosima.

– Zajedno stvaramo nove rezultate  i doprinosimo snaženju naših ekonomija – poručila je ona.

Prezentacije ekonomskih potencijala na forumu su održali Nenad Radović iz Agencije za investicije Crne Gore, Nikola Dimkovski iz Regionalne komore Bitolj, te Vlado Talevski, direktor Industrijske zone Zabeni. Njihove prezentacije dodatno su osvijetlile mogućnosti ulaganja i saradnje u područjima poput poljoprivrede, energetike i turizma.

Moderatorka poslovnog foruma bila je Jelena Adžić iz Sektora za međunarodnu saradnju Privredne komore Crne Gore.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 11:53