/ - ilustracija
03/08/2023 u 17:45 h
Dan arhivaDan arhiva
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Državu izgubljeni sporovi od 2021. koštali više od 45 miliona eura

Prema podacima Ministarstva finansija i Direktorata Državnog trezora, izgubljeni sporovi u prvom kvartalu 2023. godine Crnu Goru koštali su takođe 3,2 miliona eura.

Za tri mjeseca Crna Gora je zbog izgubljenih sporova isplatila 3,2 miliona eura, navodi se u dokumentu Vlade Crne Gore. U pitanju je izvještaj koji je Ministarstvu finansija dostavio Zaštitnik imovinsko pravnih interesa Crne Gore. Od 2021. godine, država je zbog izgubljenih sudskih sporova i sama izgubila više od 45 miliona eura.

- Prema podacima Ministarstva finansija, Direktorata Državnog trezora u periodu od 1. aprila do 30. juna 2023. godine po osnovu izvršnih presuda, a u odnosu na organe koje po članu 53 Zakona o državnoj imovini zastupa Zaštitnik imovinsko pravnih interesa Crne Gore, sa glavnog računa Državnog trezora, isplaćeno je 3.213.511,74 eura - navodi se u dokumentu. 

Prema podacima Ministarstva finansija i Direktorata Državnog trezora, izgubljeni sporovi u prvom kvartalu 2023. godine Crnu Goru koštali su takođe 3,2 miliona eura. 

Kada je u pitanju četvrti kvartal za 2022. godinu izgubljeni sporovi državu su koštali 3,9 miliona, treći kvartal 4,2 miliona, drugi 3, 3 miliona i prvi 3,7 miliona eura. 

Kako se navodi, od trećeg kvartala za 2022. godinu "otpočeto je prikazivanje odliva isključivo u odnosu na budžetske jedinice koje po članu 53 Zakona o državnoj imovini zastupa  Zaštitnik imovinsko pravnih interesa Crne Gore". 

Tokom 2021. godine, u četvrtom i trećem kvartalu isplaćeno je 3,1 milion, u prvom četiri miliona, dok je drugi kvartal 2021. godine državu koštao čak 13 miliona eura, pokazuju podaci iz Vladinog dokumenta. 

image
- PRINTSKRIN DOKUMENTA VLADE CG

- U drugom kvartalu 2023. godine Zaštitnik je ukupno primio 960 tužbi kojima su pokrenuti parnični postupci pred Osnovnim sudovima u Crnoj Gori, Privrednim sudom Crne Gore i Vrhovnim sudom Crne Gore. Od ukupnog broja primljenih tužbi, kancelarija Zaštitnika u Podgorici je primila 480 tužbi (postupci pred Osnovnim sudom u Podgorici, Nikšiću, Cetinju i Danilovgradu i Privrednim sudom Crne Gore), kancelarija u Kotoru 117 tužbi (postupci pred Osnovnim sudom u Kotoru, Herceg Novom, Baru i Ulcinju), kancelarija u Bijelom Polju 363 tužbi (postupci pred Osnovnim sudom u Bijelom Polju, Kolašinu, Beranama, Pljevljima, Žabljaku, Plavu i Rožajama) - navodi se u Vladinom dokumentu. 

Zaštitnik je, kako se ističe,  primio i postupao u predmetima izvršenja u ukupnom broju 2.587 (odnosi se na prigovore i predloge za izvršenje) i postupao u pokrenutim upravnim postupcima pred nadležnim područnim jedinicama Uprave za katastar i državnu imovinu.

- Zaštitnik imovinsko pravnih interesa Crne Gore vodi upisnik raznih građanskih predmeta koji broji za drugi kvartal ove godine ukupan broj 665 (od kog broja u kancelariji Podgorica 276, kancelarija u Bijelom Polju 322 i kancelarija u Kotoru 67) - navodi se u dokumentu. 

Zaštitnik je, ističe se,  na zahtjev državnih organa koje zastupa u drugom kvartalu dao 13 pravnih mišljenja iz različite vrste pravne problematike.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 06:23