Milutin Đukanović / Portal Dan
27/11/2023 u 18:12 h
Blaženka GolubovićBlaženka Golubović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Đukanović: Struja proizvod konkurentan na svim tržištima

Sektor energetike je za nas najznačajniji, ali kad dobijemo s ovako renomirane adrese, prepoznavanje značaja energetike, to nas ohrabruje da nastavimo, da radimo na projektima koji su svojstveni, kazao je Đukanović

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG), Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) i Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) potpisali su Sporazum o saradnji sa Crnogorskom akademijom  nauka i umjetnosti (CANU), u cilju unapređenja efikasnosti elektroenergetskog sistema i primjene vještačke inteligencije u elektroenergetici.

- Želim ispred energetskih subjekata da istaknem zadovoljstvo što se danas nalazimo u Crnogorskoj akademiji nauka i umjetnosti i što ste osjetili potrebu da organizujete ovaj sastanak i potpišemo ovaj sporazum - kazao je Milutin Đukanović.

On je istakao da je ovo pitanje veoma značajno.

- Osjećamo zadovoljstvo što ste prepoznali značaj energetike. Ja ne želim da budem subjektivan, pošto smo u tom sektoru. On je za nas najznačajniji, ali kad dobijemo s ovako renomirane adrese, prepoznavanje značaja energetike, to nas ohrabruje da nastavimo, da radimo na projektima koji su svojstveni. Ja često u šali ili u prilici kažem, struja je proizvod koji je potpuno konkurentan na svim tržištima, nažalost, jedan od njih - naveo je Đukanović.

On je istakao da njegova priča nije politički pamflet i da je nedopustivo bilo da u prethodnih 40 godina državne energetske kompanije nisu izgradile sopstveni kilovat proizvoda.

- Mi smo spremni da radimo, još jednom izražavam zadovoljstvo i prilikom sastanka ministara energetike u Berliskom procesu konstatovane su tri stvari koje nisu dobre za sve zemlje regiona. Očekujem da nam pomogne Akademija, broj jedan, nije dobra zakonska regulacija. Broj dva nesređeni javni registri i pod tri nedostatak stručng kadra. Tu očekujemo pomoć CANU i zato je ovaj sporazum veoma bitan - kazao je Đukanović nakon potpisivanja sporazuma sa CANU.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 11:54