Odile Renaud-Basso / - EBRD
12/02/2024 u 13:14 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

EBRD predsjednica: Crna Gora je za nas važna investiciona destinacija

Ona je istakla nepokolebljivu podršku Crnoj Gori i sprovođenju neophodnih reformi i investicija u pravcu pridruživanja EU u skladu sa strateškim prioritetima EBRD-a

Crna Gora je za nas važna investiciona destinacija u koju smo do sada uložili više od 800 miliona eura kroz 86 projekata. Samo prošle godine Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je uložila 80 miliona eura u Crnu Goru i mobilisala 25 miliona eura za podršku investicijama u javnom i privatnom sektoru, kazala je predsjednica (EBRD) Odile Renaud-Baso, koja boravi u posjeti Crnoj Gori od 12. do 14. februara.

Ona je istakla da se veoma raduje posjeti Crnoj Gori, zemlji u kojoj je od obnavljanja njene nezavisnosti EBRD već postigla izuzetne rezultate.

- Tokom svoje posjete, ponovo ću izraziti našu nepokolebljivu podršku zemlji i sprovođenju neophodnih reformi i investicija u pravcu pridruživanja EU u skladu sa strateškim prioritetima EBRD-a kao što su: naš plan zelene tranzicije, poboljšanje kapaciteta privatnog sektora i povezanosti, uključujući prekogranični transport, energetiku i digitalnu povezanost - kazala je Basso.

Predsjednica EBRD će imati sastanke na najvišem nivou sa crnogorskom vladom i predsjednikom. Između ostalih, ona će se sastati sa predstavnicima civilnog društva i postojećim klijentima iz privatnog sektora, uključujući lokalne banke, kako bi razgovarali o daljoj podršci privatnom sektoru. Takođe će razgovarati o zelenoj tranziciji sa partnerima iz javnog sektora Elektroprivredom Crne Gore.

Zapadni Balkan je prioritetna regija za EBRD gdje je banka i dalje najveći institucionalni investitor.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 07:51