/ - FOTO: EPCG
01/12/2023 u 17:51 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

EPCG i DEC potpisali Ugovor o adaptaciji unutrašnje obloge dimnjaka u TE „Pljevlja“

Menadžer DEC-a Zhao Kun je kazao kako mu je veliko zadovoljstvo što sarađuje sa jednom od najvećih kompanija u Crnoj Gori.

EPCG i DEC potpisali su Ugovor o izvođenju radova na adaptaciji unutrašnje obloge dimnjaka u TE „Pljevlja“

Kako navode iz EPCG u saopštenju, ugovor koji su, ispred dvije kompanije, potpisali Nikola Rovčanin i Zhao Kun, vrijedan je 6.980 000 eura, a izvođač je dužan da za 165 dana završi posao unutrašnje obloge dimnjaka

- Jedan od više projekata u sklopu ekološke rekonstrukcije u TE Pljevlja je i unutrašnja obloga dimnjaka, koja se mijenja kako bi se dimni gas iz postrojenja za odsumporavanje, mogao direktno slati u dimnjak, bez prethodnog dogrijavanja sa temperature od 60°C na 130°C. Postojeća obloga dimnjaka zahtijeva minimalnu temperaturu dimnog gasa od 125°C -130°C. Dogrijavanjem dimnog gasa parom, trošila bi se ogromna količina toplotne energije, koja je ekvivalent 6.5 MWe, što bi na godišnjem nivou značilo gubitak od oko 45 GWh električne energije. Realizacijom ovog projekta, značajno će se pojednostaviti održavanje postrojenja TE nakon ekološke rekonstrukcije, jer neće biti potrebe za izgradnjom postrojenja SGH (postrojenje za dogrijavanje dimnog gasa parom) - pojašnjavaju oni.

Izvršni direktor EPCG Nikola Rovčanin je kazao da današnje potpisivanje ugovora sa kineskim DEC-om, doživljava kao nastavak izuzetno uspješne saradnje.

- EPCG i DEC su obilježili jednu epohu razvoja Elektroprivrede. Iako uskoro neću biti na ovoj poziciji, ostajem u EPCG ali i u crnogorskom parlamentu, nastaviću da pratim efekte te dobre saradnje naše dvije kompanije. Srećan sam što smo, kao Kompanija, u protekle tri godine pokazali transparentno, tačno i regularno poslovanje i što nastavljamo dalju saradnju -naglasio je Rovčanin

Menadžer DEC-a Zhao Kun je kazao kako mu je veliko zadovoljstvo što sarađuje sa jednom od najvećih kompanija u Crnoj Gori.

EPCG teži da bude energetski nezavisna zemlja, teži razvitku zelene energije i drago nam je što smo dio tog razvoja i što u vašoj zemlji razvijamo biznis, naglasio je Kun.

Ugovor o izvođenju radova na adaptaciji unutrašnje obloge dimnjaka za potrebe TE „Pljevlja“ vrijedan je 6.980.000 EUR, a izvođač, Konzorcijum DEC International-DEHAO, obavezan je da posao završi za 165 dana od dana početka radova. Inače, u zavisnosti od cijene električne energije na berzi, povrat investicije se procjenjuje na period od 15 mjeseci (pri cijeni električne energije od 125 €/MWh) do 24 mjeseca (pri cijeni električne energije od 78 €/MWh).

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. februar 2024 12:49