/ - ERVIN IBRAHIMOVIć
17/07/2023 u 17:46 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ibrahimović - Hrebičkova: Interesovanje češke privrede za crnogorske projekte

Pored osvrta na političku situaciju u nasoj zemlji, u fokusu razgovora su bile i ekonomske teme, konkretno oblast saobraćaja i energetike

Potpredsjednik Vlade i ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović razgovarao je danas sa ambasadorkom Češke u Crnoj Gori Janinom Hrebičkovom.

Na početku susreta ambasadorka je čestitala na dobrom rezultatu na nedavno održanim parlamentarnim izborima i poželjela nastavak vođenja odgovorne, euroatlanske politike, koja je bez sumnje doprinijela i dupliranju poslaničkih mandata u Parlamentu.

Pored osvrta na političku situaciju u nasoj zemlji, u fokusu razgovora su bile i ekonomske teme, konkretno oblast saobraćaja i energetike.

- Kako je istakla ambasadorka Hrebičkova postoji značajno interesovanje češke privrede i kompanija za projekte koje Crna Gora namjerava da realizuje u oblasti modernizacije zeljezničkog sistema, ali i za izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih državnih puteva. Podsjetila je takođe na uspješnu saradnju sa českim kompanijama u oblasti željezničkog saobraćaja,  to jest na projekat elektrifikacije pruge Nikišić - Podgorica i potencijal da se snažnije aktiviraju na crnogorskom tržištu. Ambasadorka je iskoristila priliku i najavila transportni Samit koji ce biti održan u Češkoj u narednih par mjeseci i priliku da se održe bilateralni sastanci sa resornim ministrima, kako bi se otvorili razgovori o daljim konkretnim koracima saradnje- navodi se u saopštenju.

Osim saobraćaja, uvijek aktuelna tema je i oblast obnovljivih izvora energije i nesumnjivi kapaciteti kojima Crna Gora raspolaže, te je ambasadorka izrazila interesovanje kompanija iz Česke za dalje planove Vlade CG, kako bi blagovremeno i adekvatno mogle učestovati budućim tenderima i međunarodnim poziva.

- Na kraju susreta, zajednička ocjena sagovornika je da Crnoj Gori, u ovom izazovnom trenutku, potrebna stabilna Vlada sa jasnim euro-atlantskim opredeljenjem i prioritetima u oblasti ekonomije i podizanja kvaliteta života svih njenih građana, ali i u oblasti vladavine prava i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala- navodi se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 02:35