Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
15/04/2024 u 12:57 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Inflacija 5,5 odsto

Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u martu su u odnosu na isti period prošle godine, u prosjeku bile više 5,5 odsto, pokazuju podaci Monstata.

Potrošačke cijene su u martu u odnosu na februar u prosjeku više 0,5 odsto.

- Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su rast cijena u grupama: telefonske i telefaks usluge, odjeća, gorivo i mazivo za motorna vozila, meso, povrće, održavanje i popravka vozila, usluge u kulturi, kratkotrajna dobra za rutinsko održavanje domaćinstva, navodi se u saopštenju.

Potrošačke cijene u periodu od januara do marta, u poređenju sa istim periodom prošle godine, u prosjeku su više 4,7 odsto.

Đuranović: Uvoz hrane 16 puta veći nego izvoz, jačati položaj domaćih proizvoda

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga prema namjeni potrošnje, u martu u odnosu na prethodni mjesec, zabilježen je rast u grupama: komunikacije 4,4 odsto, rekreacija i kultura 1,1 odsto, odjeća i obuća i prevoz po jedan odsto, namještaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana 0,5 odsto, ostala dobra i usluge 0,5 odsto, hrana i bezalkoholna pića 0,2 odsto, alkoholna pića i duvan 0,2 odsto, kao i stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva 0,1 odsto.

Pad cijena zabilježen je u grupi restorani i hoteli 0,6 odsto.

Cijene ostalih proizvoda i usluga nijesu se bitnije mijenjale.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
29. maj 2024 15:18