FOTO: Unsplash - Markus Winkler Available for hire - euro, ilustracija / - FOTO: UNSPLASH - MARKUS WINKLER AVAILABLE FOR HIRE - EURO, ILUSTRACIJA
10/05/2024 u 12:26 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

IU PU saopštili: Naplata za četiri mjeseca premašila prošlu i plan za ovu godinu

Za prva četiri mjeseca ove godine, Poreska uprava (PU) naplatila je 593,7 miliona eura bruto prihoda, što je za 127 miliona eura ili 27 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine.

Plan naplate prihoda za period od početka januara do kraja aprila premašen je za 90 miliona eura ili 18 odsto. Naplata svih kategorija poreza zabilježila je rast.

- Po osnovu poreza na dodatu vrijednost iznosila je 140 miliona, što je više za 24 miliona u odnosu na isti period lani i 5,9 miliona eura iznad plana za ovu godinu. Procesi povraćaja PDV-a poreskim obveznicima značajno su ubrzani tokom četvoromjesečnog perioda, na čemu PU posvećeno radi. Naplata poreza na dobit pravnih lica ove godine premašila je prošlogodinju za 59 miliona eura, rast je ostvaren i u odnosu na plan za 37 odsto. Naplata doprinosa iznosila je 182 miliona eura i veća je od naplate za prošlu godinu za 26 miliona eura ili 16 odsto, odnosno za 18,5 miliona eura od planirane naplate za ovu godinu - saopštili su iz Poreske uprave.

Kkao su istakli, u aprilu tekuće godine ostvarena bruto naplata prihoda iznosila je 149,3 miliona eura što je za 39,4 miliona eura ili 36 odsto više u odnosu na isti period lani, a za 32,3 miliona eura ili 28 odsto više u odnosu na plan prihoda za april.

- Trend rasta naplate budžetskih prihoda nastaviće se i u predstojećim mjesecima ljetnje turističke sezone kroz aktivnosti Poreske uprave usmjerene na povećanju stepena dobrovoljnosti u prijavljivanju i plaćanju poreskih obaveza i intenzivirani inspekcijski nadzor - zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

25. jun 2024 10:40