Vladimir Joković i Anila Denaj / - SASAMATIC
05/03/2024 u 15:13 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Joković-Denaj: Saradnja Crne Gore i Albanije u oblastima poljoprivrede, bezbjednosti hrane, ribarstva i vodoprivrede

Delegacija Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Republike Albanije u radnoj je posjeti Crnoj Gori, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore.

Posjeta je upriličena na poziv ministra Vladimira Jokovića, a albansku delegaciju predvodi ministarka Anilom Denaj.

- Na radnom sastanak su temeljno razmotreni potencijali zajedničke saradnje u oblastima poljoprivrede, bezbjednosti hrane, ribarstva i vodoprivrede - saopšteno je iz ministarstva.

U delegaciji su pored predstavnika resornog ministarstva iz Albanije bili i ambasadorka Albanije u Crnoj Gori Žaklina Peto i zamjenik gradonačelnika Skadra Onid Bejleri.

Na sastanku je poseban naglasak stavljen na dva sporazuma potpisana prošle godine u februaru, na zajedničkoj sjednici vlada dvije zemlje - Sporazum o saradnji u oblasti zaštite zdravlja bilja i Sporazum o zajedničkom održivom upravljanju ribarstvom na Skdarskom jezeru i rijeci Bojani.

- Iskustvo Crne Gore u pregovaračkom procesu sa EU u poglavljima 11, 12 i 13 biće od velike pomoći Albaniji u procesu otvaranja pregovora - navodi se u saopštenju.

Naglašen je značaj spoljnotrgovinske razmjene poljoprivrednih proizvoda između Crne Gore i Albanije, sa posebnim osvrtom na uvoz i izvoz voća, povrća, mlijeka, piva, vina i eteričnih ulja.

Akcenat je stavljen i na razmjenu iskustava u korišćenju IPARD programa, a nakon radnog sastanka, posjeta je nastavljena obilaskom uspješnih korisnika IPARD-a, farme ‘’Agromont’’u Danilovgradu i fabrike ‘’Frudo’’ u Tuzima, te obilaskom preduzeća 13. jul - Plantaže.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 06:23