Interviju Zoran lakusic, predsjednik borda direktora regionalnog vodovoda Zoran Lakusic, Zoran Lakusic / INTERVIJU ZORAN LAKUSIC, PREDSJEDNIK BORDA DIREKTORA REGIONALNOG VODOVODA ZORAN LAKUSIC - IVAN PETROVIC-IPE
28/10/2023 u 11:34 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Lakušić: Uprava za vode "u miru i tišini" da sprovede ono što joj je posao

Stručna komisija je, kako kaže, preporučila da se Glavni projekat o određivanju i održavanju zona i pojaseva sanitarne zaštite za izvorište "Bolje Sestre" prihvati kako bi se smanjio antropogeni uticaj na izvorište i kako bi se obezbijedila adekvatna zaštita i očuvanje izvorišta

Vjerujemo da će Uprava za vode potvrditi zone sanitarne zaštite izvorišta “Bolje Sestre” na osnovu stručnih i naučnih dokaza, a ne na osnovu političkih ili finansijskih interesa sprovesti ono što joj je posao i potvrditi zone sanitarne zaštite izvorišta “Bolje Sestre”, kazao je predsjednik Odobra direktora preduzeća Regionalni vodovod Crnogorsko primorje Zoran Lakušić.

Stručna komisija sastavljena od eminetnih crnogorskih stručnjaka geologa uradila je, kako je kazao, reviziju Glavnog projekta o određivanju i održavanju zona i pojaseva sanitarne zaštite za izvorište „Bolje sestre” Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje.

To je, kaže Lakušić, pozitivan korak u pravcu obezbjeđenja adekvatne sanitarne zaštite izvorišta.

- Stručnjaci koji su radili na reviziji projekta detaljno su analizirali sve aspekte koji utiču na zaštitu izvorišta, jer to je važna ne samo za vodosnabdijevanje stanovništva već i za očuvanje životne sredine i biodiverziteta. Revizija Glavnog projekta je bitna kako bi se utvrdilo da li je projekt urađen u skladu sa zakonskom regulativom Crne Gore i da li je urađen stručno i kvalitetno- istakao je Lakušić. 

Izvještaj o izvršenoj reviziji će, kako kaže Lakušić, omogućiti investitoru da ima jasnu sliku o postojećem projektu, eventualnim nedostacima u istom, kao i preporukama koje se mogu primijeniti za poboljšanje sanitarne zaštite izvorišta. Regionalni vodovod Crnogorsko primorje će se pridržavati preporuka stručne komisije kako bi projekat bio uspješno realizovan i kako bi se očuvali zdravlje ljudi i životna sredina.

Zadatak stručne komisije je, kako je kazao, bio da uradi reviziju Glavnog projekta o određivanju i održavanju zona i pojaseva sanitarne zaštite izvorišta „Bolje Sestre” Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje, odnosno da utvrdi da li je isti urađen sa skladu sa zakonskom regulativom Crne Gore, da li je urađen stručno i kvalitetno kako bi mogao poslužiti investitoru kao osnova za izvođenje daljih aktivnosti na zaštiti izvorišta. Takođe, obaveza stručne komisije je bila i izrada Izvještaja o izvršenoj reviziji.

- Glavni projekat je uradio stručni tim firme ’’Geoprojekt’’ d.o.o. iz Podgorice na osnovu Projektnog zadatka za izradu Glavnog projekta određivanja zona i pojaseva sanitarne zaštite za izvorište „Bolje Sestre” Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje, koje je dao ’’Regionalni vodovod Crnogorsko primorje’’ d.o.o. Budva- naglasio je Lakušić. 

Stručna komisija je, kako kaže, konstatovala da Glavni projekat je najvećim dijelom urađen u skladu sa Pravilnikom o određivanju i održavanju zona i pojaseva sanitarne zaštite izvorišta i ograničenjima u tim zonama, i veoma je dobro prikazan metodološki pristup u određivanju zona sanitarne zaštite, pri čemu su pohvalili autore.

- Takođe su istakli da s obzirom na značaj koji izvorište Bolje Sestre ima ne samo za vodosnabdijevanje Crnogorskog primorja, nego i na razvoj turizma i ekonomije Crne Gore, a kako bi se što prije smanjio antropogeni uticaj na ovako dragocjeno izvorište, stručna komisija preporučuje investitoru da prihvati Glavni projekat o određivanju i održavanju zona i pojaseva sanitarne zaštite za izvorište „Bolje Sestre” Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje- istakao je on. 

Kako objašnjava Lakušić, na kraju stručna komisija u svojoj reviziji zaključuje da “Antropogene aktivnosti na slivnom području izvorišta Bolje Sestre lako mogu dovesti do toga da izvorište može biti ’’izgubljeno’’ za namjenu javnog vodosnabdijevanja stanovništa. Ako ne probudimo svijest kod građana šta nam znači ovo bogomdano izvorište, kako ćemo uspjeti da ga sačuvamo od pojedinaca koji isključivo iz ličnih razloga utiču na njegov opstanak”.

- Dobro da je stručna komisija ukazala na važnost zaštite izvorišta Bolje Sestre i da su preporučili Glavni projekat o određivanju i održavanju zona i pojaseva sanitarne zaštite. Ovo će značajno pomoći Regionalnom vodovodu u očuvanju izvorišta, a samim tim i u obezbeđivanju pouzdane i kvalitetne vode za stanovništvo i turiste, kao i u očuvanju životne sredine. Nadamo se da će se svi uključeni na pravi način angažovati na realizaciji preporuka i da će se izvorište Bolje Sestre uspješno sačuvati za buduće generacije- poručio je Lakušić. 

Stručna komisija je, kako kaže, preporučila da se Glavni projekat o određivanju i održavanju zona i pojaseva sanitarne zaštite za izvorište "Bolje Sestre" prihvati kako bi se smanjio antropogeni uticaj na izvorište i kako bi se obezbijedila adekvatna zaštita i očuvanje izvorišta.

- S obzirom na značaj ovog izvorišta za vodosnabdevanje, turizam i ekonomiju Crne Gore, ova preporuka je jasna i važno je da se pridržavamo preporuka stručne komisije kako bi se izvorište zaštitilo na dugoročnom planu. Treba istaći da je stručna komisija zaključila da antropogene aktivnosti na slivnom području izvorišta “Bolje Sestre” mogu dovesti do gubitka izvorišta za namjenu javnog vodosnabdevanja stanovništva. Upozorili su na važnost svijesti građana o značaju ovog izvorišta, kako bi se spriječilo da pojedinci utiču na njegov opstanak iz ličnih razloga. Ovo je važan apel koji treba da se čuje kako bi se zaštitila priroda i očuvala životna sredina za buduće generacije- zaključuje Lakušić. 

Vjerujemo da će Uprava za vode potvrditi zone sanitarne zaštite izvorišta “Bolje Sestre” na osnovu stručnih i naučnih dokaza, a ne na osnovu političkih ili finansijskih interesa. Važno je očuvati životnu sredinu i vodne resurse za buduće generacije, a to se može ostvariti jedino ako se donose odluke u skladu sa naučnim konkretnim dokazima i preporukama stručnjaka.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 01:27