/ - MOMčILO LEKOVIć
21/07/2023 u 10:51 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Leković: Stopirati kupovinu trajekta, o kupovini broda da odlučuje nova Vlada

U posljednjih desetak dana čuli smo brojne i reklo bi se sasvim opravdane kontra argumente u vezi sa kupovinom trajekta koji je prvi put porinut davne 1979. godine, naveo je on

Momčilo Leković, odbornik Demokrata u SO Bar, saopštio je da nakon što je novoizabrani upravni odbor „Barske plovidbe“, kompanije u većinskom vlasništvu države donio odluku da na jesen kupi 44 godine star trajekt "AF Francesca", za iznos od pet ili šest miliona eura, uznemirenje javnosti, naročito barske, danima ne jenjava.

- U posljednjih desetak dana čuli smo brojne i reklo bi se sasvim opravdane kontra argumente u vezi sa kupovinom trajekta koji je prvi put porinut davne 1979. godine. I dok su se pred crnogoskom javnošću ređali kritičari ovakve odluke, među kojima je i barski lokalni parlament čiji sam i ja dio, a koji je tražio objašnjenje u vezi sa kupovinom baš ovog broda, od kompanije “Barska plovidba” do sada nijesmo dobili ni jedan argument za, osim opšte poznate činjenice da je obnavljanje linije Bar-Bari prijeko potrebno našoj zemlji. I potpuno je tačno da je nasušna potreba naše zemlje, grada i kompanije “spajanje obala”, ali to spajanje ne možemo i ne treba izvesti po svaku cijenu, odnosno ne razmišljajući dugoročno već samo na kratke staze. To je moj stav i to je stav odborničkog kluba koji zastupam, a ujedno i stav velike većine građana kako Bara tako i Crne Gore. Eventualnom kupovinom “AF Franceska” možda rizikujemo da se nakon manje od decenije ponovo prisjetimo tragičnih scena našeg pomorstva i privrede, kada smo sa sjetom na posljednji vijađ ispraćali “Bijeli Svetac” kako su ga svi u Baru zvali, koji je u Turskoj okončao svoj život u rezalištu kao staro gvožđe. Na istom mjestu skončao je i njegov prethodnik u floti barskog brodara, “Crveni Svetac”- naveo je on.

Pojašnjava, upravo bi i “Af Franceska”, sagledavajući sve indikatore i osobine, a ponajviše godine, ako ne odmah onda već za koju godinu mogla doživjeti istu sudbinu, što bi ponavljam, bio novi udarac i prisjećanje na neslavne dane našeg pomorstva koje svi pokušavamo zaboraviti.

- Našoj privredi i našem pomorstvu treba dugoročna vizija, treba relativno mlad, operativan, ekonomičan i na duže staze funkcionalan brod koji će zadovoljiti potrebe i predstavljati zalog za budućnost. S toga, poštujući odluku da ne prisustvuju skupštinskom zasijedanju najavljenom u ponedeljak, koje će sasvim izvjesno na momente imati i primise samopromocije baš onih političkih subjekata čija je trodecenijska politika i dovela do toga da danas u državnoj floti nemamo ni jedan feri, od “Barske plovidbe” kao odgovorne kompanije u ime velike većine građana tražimo da stopira kupovinu trajekta “Af Franceska” i relaksira javnost, kako bi o tome na jesen odlučivala nova Vlada i novo resorno ministarstvo. To bi bio mudar potez odgovorne državne kompanije i odgovornih ljudi koji osluškuju glas svojih građana- saopštio je on.

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 03:31